消息指,高、中、低層公務員加薪淨指標分別是4.01%、4.32%及5.47%

1001 回覆
150 Like 148 Dislike
希望最後加足
撚到連登班傻仔一棟都無
所以無論私人市場同公務員嘅升幅佢都經歷唔到
老花加人工未,
睇連登香港連非洲都不如 末日咗十次
一雞死一雞鳴啫 執完轉頭咪再開
加上做舖面嘅主要咪都係啲低下工種
叫連登仔去做學資處,運輸處,社處ACO
出16k人工
做半日就辭職啦
再加埋間中又派下錢
14個月糧
連個社會點運作你都未知
剩係增補性報酬(以前叫危險津貼)都100點,仲未計其他津貼,又未計14個月糧,散仔月薪過40K唔難,嗰位巴打可能唔係澳門人,所以唔識計都正常
葡萄牙優良傳統
以上津貼除咗增補性報酬(以前叫危險津貼)之外
其他(包括14個月糧)都係一般澳門公務員都可以享有
其實你有無交過稅
供養父母得一個人可以用,仲要父母無收入
兄弟姊妹小朋友讀書進修人人都有?
年金醫保弱智先買,你可能有買
ta大哥
信上叫我11月23日再申請
姐係你覺得父母55以下無兄弟姊妹祖父母要供養,同屋企住無租無供,無讀進修,唔買年金醫保既係佔大多數? 我講既係呢到10樣hit 2,3樣已經減你皮幾稅,你為駁而駁做乜春?

我唔知你身邊d人有幾醒啦反正我上一間鋪幾個senior 人工20萬up都有買年金拎嚟食個扣稅津貼,個”回報”高過通脹同定期,反正對佢地都係閒錢

利 交6位數,下年睇個款又要交多幾皮清無稅務煩惱真好
做散仔唔包晉階 。都係做文職好
資深人力資源顧問周綺萍:「即使疫情前我們也沒有多少年出到這麼高的數字,變相這個和商界現實狀況有這麼大的距離。如果你那個機構或公司財政都不行的時候,你不理行業或者業界加多少都不關你事,口袋沒錢的時候時自然就要面對現實,就是沒能力去加。」周綺萍又說今年經濟復甦不似如預期,僱主看不到前景情況下傾向保守,而政府亦面對財赤,相信政府按照淨指標為公務員加薪可能性低。
對於應屆畢業生可能畢業變失業,周綺萍指畢業生就算可以找到工作,參照2003年「沙士」時大學畢業生入職薪酬最多可較以往減少一半為例,應屆畢業的入職薪酬,或只及去年普遍有1.1萬元至1.5萬元的一半,即5,500元至7,500,相信普遍也會減少兩成至三成。
無人生仔做奴隸
大劣人又直接拎綜緩
巴打有冇咩方法省稅同你一樣交咁多,好甘
其實位全部休閒位,aco 真係可以做一世,做到智力倒退,連點樣影印都要問同事
仆街 私人市場得2.x
老師 eo正式過8萬一個月
應該要加10%

公務員人工加得5%,私人工就仆街了
真,我識嘅人都起碼加15%
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞