消息指,高、中、低層公務員加薪淨指標分別是4.01%、4.32%及5.47%

1001 回覆
150 Like 148 Dislike
呢度有d公務員好惡死
你掂佢少少加薪幅度都想殺左你咁
條友連淨指標係咩都唔知就走出嚟叫,笑到仆街
爽又加,咁想加人工咪加入公務員行業囉
用開viewsonic
我絕對理解公務員必然支持政府
其實搞效忠都錯唔晒
但班打手食相太難睇
事實係低層狗加人工引到另一班低層狗發癲姐
你睇下個post幾多人反駁
班友翻工時間就係到上連登
我連ACO都不如
ACO人工升幅都高過我
咩多一堆,每次搭到的兒登仔都無業/跟車/外賣/地盤
Fg 50k 都仲要屌啲加得幾% 嘅工
減扣稅,開新稅,加人工
真係有料既就唔志在啦
去到邊都係跑贏大市

無料冗員 賴死唔走躺一世
聽到人地講兩句 咪跳哂制囉
做咩話埋自己地圖炮
老鳳
駁唔到,想搵個有用啲嘅都冇,無業/跟車/外賣/地盤果啲都算啦,仲要有啲拎白卡
搞窮人飯兜係人都發惡啦
其實我想講政府加人工個市場調查有少少唔公道。一黎佢個board(薪酬趨勢調查委員會)全部都係公務員自己人坐,事關主席位都係要由公務員提名先得。咁公務員就梗係儘量偏向自己喜好既做report。二黎佢下下都係對應大公司同等既grade,例如EO對照既係出面大公司既manager grade,但老實講EO無論能力,工作量定壓力都對唔上出面大公司既manager grade。咁當然紀律部隊另計,我諗大家都明既唔知政府有冇公佈每年加人工份研究統計報告。如果有既都想睇下政府係點做統計。

仲有人話出面私人市場特別係中小企睇住政府加人工,如果咁講法成立既話,出面私人市場既特別係中小企人工既加幅呢20年應該跟得上公務員,但事實上大家都知道係冇,情況久而久之就係政府人工同實際私人市場情況脫鉤情況越黎越大。所以點解咁多大學生問佢fg想做咩大部分都係想考公務員,最簡單原因係人工同私人市場不相伯仲(甚至高過)
工作量同壓力又冇私人市場咁大。咁自自然然每個人都想考入公務員,
印印腳收份糧算數。

唔係話公務員唔應該加人工,但我覺得應該用更科學既方法去做調查。之前讀書上public policy都有prof講過呢個問題,有時間再講。
俾白卡俾人拉咗啦
基層咁爽, 加5%
支持考入去感受下再講咩工作量同出面唔同
Sorry, 我唔係要多粒魚蛋
我要你拎走佢粒魚蛋

咁你都唔明?
最好加一倍

洗曬啲儲備睇下點加
好多字
睇得出你好嬲好嬲
出面基層工缺人係咁加人工
變相政府基層starting 都脫哂節
幾時炒aco
做下功課先出聲啦逆市
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞