消息指,高、中、低層公務員加薪淨指標分別是4.01%、4.32%及5.47%

1001 回覆
150 Like 148 Dislike
洗唔洗咁嬲
要廢成點先會呢個時勢下俾人減人工…
其實薪俸稅剩係佔政府收入14% 外匯投資收入仲多過佢
嬲撚到條友 唔通佢1年連幾百蚊都加唔到?
OK 薪俸稅佔咁少
咁比返2萬稅務寬減我囉
而家政府冇錢洗就加我稅但係又照加公務員人工
有無BNO?
經貿辦今年加幾多
你飲水要錢 樓下街道清垃圾要錢 醫院要錢 9年教育要錢 你屋企人生果金要錢 你做人咁片面
躝出去搵錢囉 又無料到又聲大大
你交幾多稅?
有冇一個月Aco人工?
其實大家咪又係香港打工仔為啖飯食
講到人地好似欠左你地咁
你咁關心政府無錢就屌支出最大個筆啦
係都想班打工仔無人工加,作用又唔大
都唔明咩心態
屌 淨指標係計(當 局會從薪酬趨勢總指標(該總指標已把年終獎金等 額外酬金計算在內)中,扣除公務員的遞增薪額的薪酬開支(佔每個薪金級別總薪酬開支的百分比),呢三個數係計出面人工only 每年呢三個指標都唔撚會跟足咁 講明仲會計埋香港經濟狀況、政府的財政狀況、生活費用的變動、薪酬趨勢淨指標及公務員士氣(士氣就bull shit)。條問題咪就係淨指標扣撚埋呢堆野先係真加薪 2022年夠3.2 5.58 7.02啦 最後咪又係一齊2.5% 咁我講扣埋呢堆野後既加薪%有咩問題
你係咪住公屋? 有冇用過消防救護服務?
有冇用過政府任何公共服務?
連登公務員個個支持政府,做咗十幾年到咗頂point啦
跳point已經唔關佢事梗係唔計跳point加幅啦
你覺得容易
但對啲能力低下嘅人嚟講好難
明明都好多人見,但都係請唔到人
你就知啲考生質素係點
九唔搭八
而家係唔係公務員唔加人工就冇水飲冇人掃街冇人教書?
佢地咪又係死死地氣做, 宣哂誓架
我地連登仔光合作用就生存到

公屋就更,仲有白卡同綜援,齊集連登三寶得天下
咁加人工個班都有中高層袋緊7皮8皮既人既跳埋point隨時加左七八千都幾和味
但係呢度咬人既一定係廢柴
得啦得啦 快啲離開香港la 揾個孤島生活la咁咪唔洗交稅lo
有幾嬲?
連登仔幾時會輸
政府基層最撚慘勞工 學資 運輸 社署 康文署位 全部閪位收2萬2日日比人屌老母又多野做正苦近期興電子化都係人手唔撚夠 但電子完都係咁春多野做
其實呢政府工加完人工都係要交稅
試下入aco啲post/ tg gp睇下啲對話
其實香港個外匯基金好廢

外匯基金自1994年的複合年度投資回報率為4.5%,新加坡淡馬石20年return係9%,挪威個個25年return係6.1%
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞