消息指,高、中、低層公務員加薪淨指標分別是4.01%、4.32%及5.47%

1001 回覆
150 Like 148 Dislike
公務員凍薪果年 商家佬就會唔加價?
20年內有3-4次唔跟, 佢地個腦就覺得次次都唔跟
錯覺黎
有報埋水務署wm
Workman 救生員 係可以
有跳point?
你拎b唔加人工好出奇咩
淨值減少跳POINT個問題架喇
真 自己有咁hea得咁hea 諗盡辦法扮工

出街食飯就要人地waiter落力服務
公務員老師社工醫護就要全力工作賣心賣命 準時收工都係罪
幾多白卡廢老當圖書館係自己屋企咁,點hea
依家外判政府工都幾個人爭一職位
政府工更加多人爭
失業率2.9%啊社會垃圾

呢個世界有幾多城市低得過2.9%
fg 50k又然
寬己嚴人囉
聽講圖書館要輪shift,星期六日又要返,狗也不屌啦
失咩業 m記長期請人都冇人做 人工又加 又可以做多份外賣part time 係班底層唔捱得就怪政府唔幫手 覺得公務員好咪去做囉 不過講出呢d野既人睇怕冇能力加入政府
第三點既空缺率大我認爲係因爲早年加大左編制,例如最大部門一下子加左咁多編制 至於公務員職位吸引情況,以前有外面既公司做過訪問,對fg黎講最吸引既僱主係香港政府。

source:但若論到最受畢業生歡迎的就業機構,特區政府排第一,佔整體被訪者8.5%,緊隨其後的是Google(谷歌)(6.0%)、HSBC滙控(3.1%)及Apple(2.9%)。可見對香港的大學畢業生而言,「薪高糧準」的中高級公僕職位,已再次成為畢業生的「搶手貨」,其吸引力甚至超過美國的超級科技企業如谷歌及蘋果。
下大部份連登仔話轉一轉工加幾十%喎
圖書館班人最易蝦添
郁下就話投訴你,吹咩
叫你最大個個出黎見我

試下去其他部門咁叫,俾保安叫走你添啊
呢個係未過行會 最後行會劃一加2.5% only
基層市民/老個班就冇加咁多
岩岩FG 轉一次工都唔止10%
如果計淨值,即係個調查報告係市場加薪4~5%加跳point 嘅increment, 所以公務員加薪4~5%?係咪咁睇?
上年跟鬼足咩
唔知扮知
學資同運輸,仲有社署保障部
點會呀,想入緊係入去儲年資先架啦,5年後你咪少人5個point
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞