消息指,高、中、低層公務員加薪淨指標分別是4.01%、4.32%及5.47%

1001 回覆
150 Like 148 Dislike
其實公務員唔少都交緊五萬蚊以上嘅稅⋯⋯
4點幾好多?幾多先叫少?
澳門一個薪津點94蚊, 起薪260點, 計埋津貼應該都未夠40K?
真係無人做 好似警察部咁 唔夠人 咁點算
真,外星文咁
其實政府無錢係因為賣地收入減少 明日大愚同北部開發要錢

加人工係因為出邊市道普遍都微加 政府空缺有2萬個位 請唔到人 要調整

減稅額寬減係因為要support往後發展

我都唔明點解你可以咁簡單就話 政府錢唔夠 減稅務寬減 公務員加人工就唔啱咁單一

就算公務員唔加人工。我都唔覺得會多番稅務寬減 香港同其他地方比本身就偏低稅
份報告係2023 年私人市場調查
今年大公司得2-3 或者更少, 係下年份報告反映
有冇link
我個eo fd係ig成日打英文,仆佢個街,一段起碼有幾隻字要google先知點解
揾咁多,有咩所謂呀
Pt25姐係5萬5,tax calculator 完全無其他扣稅既話就交7萬稅,但基本上無乜可能,有供/租樓已經減萬幾蚊稅,所以可以個65%基本上都係交5萬以下,姐係另外個1/3係交5萬以上,hk01報過21/22報60萬收入以上既有29.5%,姐係私人市場交5皮既比例同政府入面係差唔多

連登仔個個都6個月花紅
但係一半住緊公屋
去外國啦 交多幾倍稅但開心就得
黃屍又要叫人移民啦
自己就想做政府工
笑埋右
市民沒錢就會限制支出
商家佬加價冇人買
沒需求就唔會加價
真係好多盲毛鄧你辛苦
除咗公務員,好多機構都係跟呢個,仲有私人市場跟唔足都要跟住加

底薪:260點
增補性報酬:100點
房屋津貼:40點(無住宿舍就可享有)
膳食津貼:10點
14個月糧:底薪260點x2個月x$94 = $48880/12個月=$4073

埋單計數,一個澳門散仔starting:
(410點x$94)+$4073=$42613/月
曬氣就算真係有稅務寬減 直情唔洗佢交稅 佢一樣話唔應該加人工
其實無咩討論空間。 連登結論係公務員應該貼錢番工, 做公務狗係咁架啦.
之前邊個post話2024減薪
aggressive 到
好心急加人工?
係阿,啲公墓猿好撚廢架,Workload又低喎,每次薪酬調整都係自己友做大戲話批就批架
咁你唔去考嘅?你入去做咪有同樣嘅享受囉
薪酬趨勢調查委員會主席係資深大律師 替任主席係EY Partner 兩個委員一個係HR consultant老細 其餘係職方代表
https://www.jsscs.gov.hk/ch/ptsc/ptsc.htm#ptsc

公務員薪常會主席係怡和副CEO 成員有法律界金融界會計界學術界商界
https://www.jsscs.gov.hk/ch/member/member.htm#SCCS
空缺大部份係差佬
所以依家大陸仔,四眼仔,右手右腳就差唔多入到散仔
反而係連登成日講嘅ACO師,CA同秘書就真係請唔到人
因為人工太低
連登仔成日睇max
但ACO師入職依加萬六
邊有人做
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞