消息指,高、中、低層公務員加薪淨指標分別是4.01%、4.32%及5.47%

1001 回覆
150 Like 148 Dislike
公務員永遠都overpaid

最好基層全部收萬五
跟連登三大職業
外賣師 保安師 跟車師
事實係冇
夾硬話有咪既係扭曲事實
仲要話係問題黎, 好癲
運登仔不嬲咁黑心游學修講得真係好岩
首先,屌臭asso ive o 既風氣,由4月尾至6月中會達至高峰,
因為班AL面對放榜壓力無從發洩
要搵人黎踩下定下個心
6月中後會突然水盡鵝飛
一黎怕自己會入,留條後路
二黎開始迷信,想積下口德

AL放榜後,愁雲慘霧
班CE仔見狀都唔敢亂屌
所以由6月尾至8月
情況相若,風氣極低位橫行,如經濟衰退一樣

到9月,開學兩三禮拜,新一屆AL CE仔開始有壓力,想搵人踩
retake緊o既又想有野俾佢增強信心,又踩
讀緊asso ive 跟唔上o個班/讀得唔開心o既,又踩
因此9月會有個小陽春,之後橫行,
12月至1月頭,同2月中,分別都會有個小陽春,因為有假放得閒,同考試迫近,
壓力愈來愈大,3月至4月頭會一直高位橫行

最後又到4月尾高峰
年年都如是,歲歲皆如此

股市係咁就好囉屌你
正常 有手有腳就考到
未計跳point
咪係,當你入職$10000人工,做10年每年加20%,都6萬幾蚊人工啦,仲要未計升職同轉工公務員加小小就大驚小怪
出邊加成10%人工wo
含淚考aco師
真咩 今年經濟好 出面正常都加緊10-15%喎
綜援都加3%,最低正資如果加到41.8就4.5%
咁計出黎粒數點會低過3呀
但係都唔知李長官會唔會夾硬唔加咁多

首先 屌臭asso ive o 既風氣
由4月尾至6月中會達至高峰
因為班AL面對放榜壓力無從發洩
要搵人黎踩下定下個心
6月中後會突然水盡鵝飛
一黎怕自己會入 留條後路
二黎開始迷信 想積下口德

AL放榜後 愁雲慘霧
班CE仔見狀都唔敢亂屌
所以由6月尾至8月
情況相若 風氣極低位橫行 如經濟衰退一樣

到9月 開學兩三禮拜
新一屆AL CE仔開始有壓力 想搵人踩
retake緊o既又想有野俾佢增強信心 又踩
讀緊asso ive 跟唔上o個班/讀得唔開心o既 又踩
因此9月會有個小陽春 之後橫行

12月至1月頭 同2月中
分別都會有個小陽春
因為有假放得閒 同考試迫近
壓力愈來愈大 3月至4月頭會一直高位橫行

最後又到4月尾高峰
年年都如是 歲歲皆如此

股市係咁就好囉屌你
fg 50k但好關心基層公務員加幾百蚊

公務員今年加幾多人工?
https://lih.kg/CiqBGtX
#159 回覆 - 分享自 LIHKG 討論區

轉載隔離post巴打既整合

仲有邊個話市差?
一早估到3-4% 係差在最尾拍板會唔會夾硬撳低啲
無晒黑暴 經濟轉好 加薪係正常
所以咪35歲45歲55歲65歲都仲係拎緊3萬幾蚊 而家加得個4% 仲要屌話加得多
咁公務員不嬲跟上年 係遲一年
連登仔淨係識AOC
事但一份admin都差唔多廿k
點解要做份16k既aco
今年可能會㩒低啲做下樣
Join them...
留低係支港就加入奶共大軍,入咗老政後話之出面死人冧樓
考到呀 一句警察你做唔做 督察請我添
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞