劉細良回應緊陳橋事件

307 回覆
11 Like 188 Dislike
去超市未俾錢可唔可以攞貨走,人地話你偷嘢要你賠,然後你話一場誤會未俾錢姐。真係第一次見人咁兜。

道個歉去人墳頭裝香咪算囉。起靈堂自拍話和解左,佢老人家在天之靈會原諒都好D,真係唔回應好過回應
但係如果條大數真喺30萬
真係打官司啲堂費律師費贏到應該都係收唔返本
再者就係賊公賊婆喺加拿大
如果喺香港告贏佢都可以好似張秀賢咁唔還錢
喺加拿大告又唔知會唔會受理

我估啊無良都係搏緊呢樣野
有幾多本,想開眼界
可以玩small claim證明侵權再攞去加拿大告
沈旭輝唔係國師?
佢都可以算係嘅,不過為咗同陳雲分開,所以我就叫沈國師啫 就咁國師始終都係陳雲
佢話超市阿姐講粗口鬧佢唔畀錢
所以佢偷野就冇錯
錢已袋 XXXX
好亂 有冇懶人包時序整合??
劉細良呢條仆街貪錢死賤種

罷聽好耐啦

節目尾有冇又R網民課金飲咖啡呀

千錯萬錯,都係其他人嘅錯,國父無做錯到!
連個簽書會都係流
Cctoy 偶像又出事
最正係劉細良之前節目都成日提羅恩惠同佢套消失的檔案
我諗佢諗唔到依次件事 羅恩惠會咁用心去查佢之後應該唔會再提羅
佢星期頭節目仲係到串話調查報導應該做啲有意義既 唔係做啲私人恩怨係到串
你哎呀老竇袁長官出咗事無ccptoy關心
不過我睇返,國父係會7分零鐘嘅短片入面,無話有“簽書會”喎
水炮車之後冇聽過
陳橋屌得好
羅應該講呢幅相啩 啱啱呢條fuckbook link佢都加咗落去

Vanished Archives 消失的檔案
2小時 ·
在新瑞華酒樓有訂購攝影集讀者向橋叔索取簽名,成為陳橋授意的「重要證據」。
https://www.facebook.com/photo?fbid=473808301660071&set=a.278321441208759
點解陳橋會簽名嘅?
條link入面講咗...

三,虛構的讀者簽書會
劉細良在他七分鐘自辯短片中提及「同年8月11日,橋叔約我在 Main街新瑞華酒樓飲茶,出席者有攝影師水禾田先生夫婦,有金庸小說插畫家董培新先生,同埋漫畫家Thomas Wong。同場亦有訂購了這本書的讀者,我們將書交給這位讀者之後,即時向橋叔索取簽名。橋叔幫讀者簽名及茶聚朋友的照片,全部同日上載到城寨fb那裡。」劉以茶聚來證明橋叔有參加讀者簽書會,所以不但知情,而且有授權。

所謂讀者簽書會究竟是怎麼一回事?筆者找到當天出席茶敘的漫畫家Thomas Wong求證。Thomas是政治漫畫家,六十年代開始畫漫畫,外號「鳩鵪漫畫」。Thomas指出當天他與董培新先在列治文市用餐,其後到溫哥華市新瑞華酒樓時沒有見到讀者,更沒有簽書會。Thomas說他只認識水禾田,又將自己的漫畫書送給首次會面的劉細良及陳橋,彼此寒暄不足半小時。

「劉細良的影片出街後很多人找我,問我茶聚是怎麼回事?其實我本來跟董培新午餐,再開半小時車去現場送書,跟他們的茶聚可以說是『毫無關係』,連什麼人在場亦不知道。他說那次認識陳橋以後,稍後再在藝術家聚會中碰面,他形容陳橋正直善良,只是每次談及個人珍藏相片時說他曾經「免費送給博物館及大學收藏」,足見陳橋並不是一個錙銖必較的人。Thomas形容時代變了,說話需要謹慎,若被有心人聽了很容易吃虧。

這就是所謂「讀者簽書會」的真相。

https://www.facebook.com/share/p/y1AgTAwx9XWVRu8j/
好心急, 舔盡出書一分一毫
可能佢老人家,唔小心簽咗,so sad
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞