劉細良回應緊陳橋事件

307 回覆
11 Like 188 Dislike
1. 無賴至此

2. 一唔知係咪真,二佢有冇諗過如果真係咁鬧佢,係佢自己問題!? 定除左佢所有人都係鬼?

3. 係至好,佢講多過做,最好大家拎晒d fact出嚟對質,就算法律最後入唔到佢罪,大眾眼裏都睇得到佢係一個咩人

4 佢尋日回應老徐番話,可以答返佢呢個講法。佢真係當大家係傻?
義務只係證明佢誠信有問題嘅其中一個point
你話出書係商業活動都冇問題
但商業活動扮義務
就極大問題
佢話到上庭先拎證據出黎
咁樣已經嚇到一班冇證據斷估GE YOUTUBER唔敢再亂講
已經冇本做到令人收咪GE效果
無 blank and white consent 就印
你估你第一次出書咩
真係攞到簽個名有夠難
睇完各方牌本,最有可能既情況係咁:

1.陳橋一開始真係只係想再版本書而完全無考慮過其他事情

2.劉細良一指即合代為再版,但根據佢商業性格,人地無提既野佢都唔會提人

3.由於陳橋完全無考慮過其他事情,所以係approval晒所有劉細良所send既野(當中極大機會無提錢既野)

4.當陳橋收到書拎去同中橋d fd分享時,中橋d fd就問佢咁你收幾多版稅,陳橋就問咩係版稅,中橋d就:下?,跟住就加鹽加醋一口咬定劉細良係全心欺騙,同連登一樣9計條數話壇野最少執幾百個,你起馬都收10萬加幣云云

5.所以陳橋次後打比劉細良就全部都係粗口,仲叫佢同中橋d人deal
最怕佢唔上庭
佢唔攞證據出嚟都會有人日日講
我睇過段片
佢話義務幫陳橋出書
以我理解係唔收陳橋錢幫佢出書
咁佢真係冇收陳橋錢
只係陳橋D相價值上仲高

就好似歌星出唱片咁
你唔出名想自己出唱片,可能要自己比錢
你出名,唱片公司當然話義務幫你出,但收益係唱片公司
只係唱片公司有冇同你傾分成
真係未見過咁撚柒閪嘅人
原來上書房版本嘅鏡頭下的歴史同中僑個版本極似
https://lih.kg/3695177
咪玩啦
如個真係陳橋肯, 劉細良點會唔問佢簽返個 consent
當印個陣趕唔切, 印完點都會補返
正常出過黎做野都識
我地D蝦毛佢唔怕
話之你日日開POST屌佢
佢目的係YOUTUBER
佢知D YOUTUBER係吹水冇證據
如果我係YOUTUBER,冇確實證據,佢咁講話會告人誹謗,我都選擇唔再追擊
其實證據只有係陳橋個女手上
其實版權係南早度 定 陳橋度?
睇怕陳老後來真係比人「開導」過,否則要爆粗都應該係幫書簽名前前後後(人地有埋相),感覺係原來無乜野仲笑騎騎,返到去突然唔知乜原因諗通左,就打電話爆粗。

當然都要係劉世涼無講大讚,不過佢解釋過程有提到唔少人名,假既機會唔高
版權係南早 但係賊公賊婆講過有D相係陳橋先有 南早未必有
你岩
陳橋無啦啦180度變
似係有人教
劉講咁多人名 , 一對質就知,唔似講假
當然可以夾定口供
我估劉好可能有陳橋爆粗錄音
遲d會公開出黎
相由陳橋度得到
一開始話同南早攞左版權豁免
南早以為佢用係非商業用途
後來先知係賣書
聽到佢外父同陳老仲有joyce (聶德寶)
你仲聽到佢提及邊個?
唔好再講相既版權問題喇,e到無爭議,南早有版權既相唔代表佢有keep底,所以得攝影師有keep係唔出奇,而羅恩惠既訪問都證明左南早係有審查過d相係咪南早版權,南早係有版權只係無keep相。
套用番喺佢自己身上仲貼切:
嘩,嗰啲講到自己畀人用粗口鬧咁寃屈。
大佬,幾十歲人,真係,有陣時。
即係去到盡頭呢,你就覺得好可笑呀。
真係,你覺得,喂大佬,你幾十歲人。
你第一日出嚟行,第一日做出版架?
你第一日做生意,唔識整書面合約呀?
嘩,咁樣畀人蝦,要求賠償,咁慘呀?
屈咗喺個心裏面咁多年呀?
觀眾而家先知喎,咁樣。
俾個九十歲嘅屌老母係咪要自己檢討吓呀劉生
左腳定右腳
有聲
仲有班yc豬繼續課金比佢
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞