召喚lihkg所有學神/P牌巴絲 (115)

1001 回覆
5 Like 1 Dislike
我今日試場一出轉右俾架仆街大泥頭死車
遮晒視線
一出俾人直接dup停
咪成日吹奏人考大車牌玩人啦,日常渣車要用到嘅嘢唔會同師傅練車學到。
18 牌雖然最大24噸,但係學神都係得9 tons, 同架hiace 差唔多
10牌除咗宇通之外好多都係9噸改裝
車體差唔多,駕駛經驗自然 relevant
而且控得到架大車,細車就自然揸得好

建議你學咗先講評論,夏蟲不可語冰
我係話學完你都係學唔到日常渣車要用嘅技術,唔係話18牌學唔到嘢 ok?
你考完18牌就會識自己一個渣車跟住導航由一個地方去另一個地方?咁唔識嘅話你推薦人去學有咩用?
想問下有乜嘢日常揸車技巧要搵到師傅補鐘先識而網上學唔到?
乜你連導航都要師傅教先識㗎?噉你keep going 囉

發覺46學神post特別多白卡仔攞住個1 2牌入嚟撩交嗌
咁人地問唔識渣搵人補鐘你照將你頭果兩句覆人咪得囉,叫人考18做乜鳩?
我留乜嘢言關你撚事?我點suggest都唔關你事啦
講到我迫佢學18噉弱撚智
lm
所以你柒咗駁唔到就係到講廢話 我係你就縮埋一邊算啦,傻閪
駁乜撚?我問你有乜嘢日常揸車技巧要搵到師傅補鐘先識而網上學唔到, 你就叫我copy返畀人似乎你先係駁唔到嗰個?

嗌交就躝返去cctoy啦傻閪依度係畀人講車經, 唔係畀你隻狗喺度周街吠嘅
第二堂已經操線
通常呢啲師傅合格率….
巴打自求多福
之前學過
原來係你無common sense 要人講到出腸
人地補鐘咪就係唔識日常渣車例如cut線入線入迴旋處泊車去想搵人補底姐,你就話上網學到咪得囉。姐係唔駛搵人補囉下話?我問你係咪考完18出黎就識得導航求其簡個地方就識去?你就係到講埋d咩導航係人都識睇駛鬼搵師傅,你自己睇唔明我都廢事再覆你,去同用都唔識分。講黎都晒氣
噉佢有冇講要學cut線入線入迴旋處泊車?佢剩係話補鐘噉我suggest佢學18有乜問題?
依啲關common sense乜嘢事?佢冇講到點解唔可以用我自己嘅 interpretation?補鐘一定要學cut線入線入迴旋處泊車先叫補鐘, 補鐘就唔可以學駕駛技術?自大到你

重有導航係你自己講先, 你自己睇下你自講吠乜柒先啦白卡狗語無倫次話你周街吠真係冇話錯你
Matt哥今次真係撐你唔落,新手搵補鐘都係想有個師傅傍住,攞馬路經驗,cut線/上高速/過隧道/街邊泊S位L位,你叫人去考18,就算比佢合格到,佢都係唔敢1個人揸架車出街
正常你當2秒囉
其實你操熟左就feel到,唔會數
上斜記得hold耐啲,同埋要比啲油

落斜鬆極力子唔洗比油
由得架車去,不過隻腳放係brake ready
有咩突發都可以踩停

轉波果陣係一野放到磨擦點
hold住2秒到,磨擦點大約差唔多位就ok
揸熟左其實你會feel到個齒輪扣中
架車會有個拉力咁,果個位就係中磨擦點
首先你有冇鬆到磨擦點先
唔中磨擦點,架車空波會溜得好快
空波溜,同磨擦點溜,係會feel到

其次除非你前面keep住塞車
如果唔係,落斜你起步,比啖油
已經轉得2波
同埋落斜腳極力子到磨擦點要快
你慢慢搵磨擦點既話
架車空波會好似失控咁溜前

開車就係要向前行
前面無咩野,其實都唔洗踩brake
係搵到磨擦點,但我係慢鬆,因為果陣要入迴旋處
咁你係咪入咗空波架車又郁先?
唔係,轉左1波
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞