召喚lihkg所有學神/P牌巴絲 (115)

669 回覆
3 Like 0 Dislike
判斷力差都係細tick 嚟啫,同埋呢啲情況少見,考官理解嘅。
最後大tick判斷力 不利用優先權同埋過死物冇望鏡盲點(其實懷疑佢睇唔到,我清楚自己有做)
我個師傅鬧我兩樣野
1)成日讓
佢覺得我個勢好就唔應該收慢
覺得有人亂過馬路企正係兩線中間
我收慢係預測唔到佢

2)轉彎
本身我都唔怕轉彎,但佢係咁話我冇收慢
又係咁搞我軚盤
我轉到中間俾啖油去,佢又覺得我急

轉師傅就冇可能,重有個零星期考⋯
唔使轉啦,捱埋佢,加油!
成日讓呢個我都畀師父成日屌,佢早兩日仲屌𡁵:
1. 條路究竟有幾闊,會唔會太接近物體,夠闆嘅就照去
2. 唔使擔心條友衝出嚟,佢亂過馬路佢驚過你,佢自己會睇路
3. 你收油佢反而覺得你讓佢,就更加會出(會肥沒有使用優先權)

讓嘅情況得兩種:
1. 佢已經行咗出嚟,踩咗隻腳落你條線
2. 佢根本睇你唔到,你唯有慢車跟喺佢後面

如果非讓不可:一係收慢停車(如果佢係橫過馬路),一係索性借線爬佢頭(如果佢唔郁/同你同一方向)。
判斷死順便嘅啫,好少一個大剔就收你皮。
應該係判斷力衰咗一半,無望鏡盲點衰一半,先一次過剔你兩大格。
仲有先行權利
好想覆桌
我其實都只係收慢
唔明做咩要俾人屌
我諗我會照收慢,畢竟我覺得車到人大鑊過肥佬果一萬幾千
屌,有人彈出嚟嘅路段俾盡你咪開得2,30 , 驚閪咩
鬧你都係為你好
我一開始都係比佢鬧 到考試前一個禮拜啲堂冇點鬧過 因為已經揸到熟曬
快期咪覆桌
智方便Plus 要親身落kiosk 或者郵局搞
係自助機搞掂左 係塞張身分證同埋對樣
我當年考完都係咁,整理下自己先
其實點解會覺得車到
20 30要sharp 停都係一秒間嘅事
你上到30 40佢都仲衝出嚟嘅機會係好微好微,嗰啲路段好少可行人路無攔住
我指收慢啲係俾果啲係對面馬路行過黎
企正係兩條行車線唔知想點既人(嚴格黎講佢有半個人係去條線上面⋯
我覺得停俾佢係over左,但慢啲啲(後面又冇車)睇定佢想點,我又唔明點解係錯到俾人鬧⋯
唯有咁諗啦
因為你收慢,會加大咗佢真係行出嚟嘅可能性。
你一係停畀佢(咁就衰無用道路優先權),一係就定速過。

其實得兩個可能:
1. 佢已經行咗出嚟,咁就停。
2. 佢未行出嚟,咁就定速過。
星期一就考合併
好似會落好大雨
到底係好事定壞事
有邊個唔想好天考

知點開水撥同燈未
有教扭兩邊粒的
聽日上堂再強化一下
加油啊
唔識開口問師傅啦
我絕對明白你嘅感受
我第一take 棍,又入係俾個師傅喪屌,基本上做乜都屌,學到最尾只係想快快趣趣考完就算。到考前一個鐘練泊位都係屌,最後肥路試

第二take 轉自van ,揾師傅 老閪都揾個唔鬧人,上堂感覺輕鬆好多。
我之前都係咁 本身唔諗住考
朋友介紹咗個師傅俾我
我先發現原來唔係個個師傅都會鬧人
而家淨係考路試希望pass 到
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞