召喚lihkg所有學神/P牌巴絲 (115)

825 回覆
5 Like 1 Dislike
朝早8點去排隊等到9點拎籌
好快搞掂
第一take 棍(同事介紹嘅師父,喪屌人) 結果肥路試
之後轉自van 二take pass.
自己上FB group 睇,pm人問咁去揾
你試下每日晏晝3點幾入預約個網, 有時會release少少之後嗰幾日嘅timeslot畀你book
其實都唔係好明咩原因會死火
成日停車落咗brake就死火
係因為未踩盡極力子?
其實1212隻腳係咩意思
個引擎唔轉咪死火
唔係洗乜入空波
有冇人知道而家運輸處網上申請正式牌嘅話實際要幾耐先收到
佢個網頁就寫要10個工作日
急咪一係walk in去搞
一係續多次P牌邊渣邊等
智方便5日就得
係咪即係交咗申請之後大概5日就會收到佢寄過嚟
係 但其實有時間 預約p牌完+1日 就可以即日拎到
就係而家預約要去到起碼兩個星期後先有位
咁你自己唔早d約怪得邊個
一係就一早去拎籌
冇話怪邊個
唔該晒
一個星期到掛號上門
趕咪朝早去TD 拎即日籌搞
油塘問題
1) 茶果嶺道 落斜 轉右 入高超道

我過到燈位轉右 但前車 入完高超道 過斑馬線就停車
我決定停係斑馬線前 會唔會肥?

定應該1波龜速向前 等前車郁(如果佢唔郁 我最後都要停斑馬線肥硬)

2)四山街 落斜

左邊有死車 想借線, 迎頭有車
我停車, 之後先發現迎頭條線都有死車 佢都停左等借我線
然後我開返車 慢速係死車同迎頭車之間過
冇過中線 但兩邊都唔夠一個車門距離 會唔會肥?

1&2 都係操車果時疑惑 師傅都係叫我照開返車算
考試遇到係咪冇得解救
1. 斑馬線前停,唔係塞車就呠佢老母
2. 比較尷尬,建議敵不動我不動
2.你等到對面郁,最多細剔你判斷力弱,但一個唔好彩你哋心有靈犀一齊郁,咁就衰大剔
想請教吓
如果我燈位停車前
輕輕印brake 未停定已經踩盡極力子係咪都會當我空波滑行
一定要差唔多停定晒先可以踩盡極力子?

同埋你哋啲師傅教係咪要彎腰個人烏到好前咁揸
踩盡就最多比你碌半個至一個車位
正常平路既話
印到架車開始震就要落極力子
要識feel個引擎

烏咁前做乜鬼,自己坐得舒服就得
啲上左年紀既dc9睇唔清就烏到勁前揸
我就係成日車震之後死火
學車死咗4次火
先知係衰冇極力子落盡
但又驚落盡架車會標前同衰空波滑行

師傅一路都屌我坐得太直 隻腳發力唔好
你印住brake,架車都唔會點標前啦
你係咪坐得太後炸
隻左腳要輕鬆踩盡極力子
好似冇雪藏牌圍爐po
想問有冇屯元天嘅巴絲近排都有搵人補鐘
有冇推介?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞