召喚lihkg所有學神/P牌巴絲 (115)

825 回覆
5 Like 1 Dislike
我覺得清啲諗法正確喎
無論cfu定utube教
都係咁講
有得揀
但覺得星期六幾好考
起碼無家長車同學生
除非你對你隻腳好有自信,可以左腳吊極子,右腳腳尖踩死brake 同時腳踭再俾油,做到就唔係學神啦

考試斜路起步俾油最安全
最緊要係定速過黃燈,唔好見黃即俾大油,肥鳩你
如果條路夠闊 借緊線對面有迎頭洗唔洗停車
自動波考試真係顧少兩樣,多啲精神集中係路面
開車前望左右後鏡明
但點解停車都要望後鏡
前車急停,後車係大車會停唔切
但其實我望後鏡知道佢停唔切都做唔到啲咩
停得車都係前面有障礙物/人/紅燈
望真晒,無事,你出左,佢先嚟,咪行埋佢,不過記得入線望返鏡唔好望住對面架車
首先, 你借對面線, 一定要望清有無對頭車, 有既話你借佢線會唔會即時阻到佢行車

唔會 = 你可以借佢線, 你行先過佢既話, 你有優先權行, 唔使停

會 = 借線前停車等佢過左先, 你先好借線

路夠闊兩架車過既話, 基本上唔使停車, 慢慢20km~30km 定速就夠
其實棍真係學到熟都會變左肌肉記憶, 唔使諗, 好自然會去做動作

要曬精神去做動作既話係未夠熟
佢停唔切係佢跟車太貼, 撞左都係佢問題

鏡就一定要望
好睇對頭車司機
如果同樣係學神 真係可能唔留意你借緊線 繼續行
呢D意識好睇師傅平時有冇提點

形住夠闊慢駛 個官都可以捉太貼近物體
只能開得慢 望得遠 及早準備
https://youtu.be/Gp440ylz-2U?si=T6MuJzKRtlLUi41o
佢第一架冇比人踩停係唔係因為條路夠闊 冇影響到對面
抽快期點先易中啲?抽左幾次都無
如果有人知道點樣易啲中啲快期黨就一早出咗嚟啦
第一下都危,太近死車喇
可以慢過,不過太貼死車,要離開死車一道門距離是基本
對頭有車,仲打右燈想過死車,唔畀考官踩停就奇啦

過第一架死車時無回番左邊已經死得,就算過第二架死車對面無車,已經可以畀考官大剔
第一架似係吉車,第二架唔肯定,不過完全唔理對面線就過真係無得賴
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞