「西方車企完蛋了」︱試乘十幾輛中國電動車後 美國記者感慨:「我們一敗塗地」

243 回覆
53 Like 255 Dislike
因為一般人嘅私隱 根本就唔重要
https://www.hk01.com/即時中國/1018677/推動-以舊換新-深圳-加購新能源車將取消社保限制

報道指,新措施主要是配合官方推動「以舊換新」行動中,促進汽車消費的進一步相關措施。此前5月6日,深圳市商務局宣布啟動汽車報廢更新及置換更新補貼活動,報廢更新補貼最高可達1萬元(人民幣.下同),置換更新補貼最高達8000元,且購置新能源車比燃油車的補貼高出1000元/輛。

https://www.hk01.com/article/1018677?utm_source=01articlecopy&utm_medium=referral

上海延續汽車補貼政策,換車最高可補貼1萬元人民幣。

屌你老母 柒完一次 唔夠 仲要柒多次,買電車點會無補貼,仲要吹到幾年前 已經取消 你都係返入你老母個閪度潛水啦
連登仔不肯面對
師兄不如去睇睇個腎先再上連登
推料等人落疊邊個唔識,售後整車個時先見真章,
東南亞都入過平價支那電單車,而家咪又係劏鬼曬用返架仔貨
補貼美國未加稅
中國依家係地產基建已經貢獻唔到GDP,預期下滑就講緊10年咁計。
美國係唔得拉,最多sell去東南亞。
想問 電池加兩個輪 就話危險 要整頓

電池加四個輪 就要稱霸世界?
知己知彼都唔識
剩係縮係井底幫美國打飛機,對反共百害而無一利
之後咪又作另一個故仔打飛機囉
「美國就快用飛行車喇,仲學支那玩電動車咩」
美國車企仲日日玩工會鬧事
你地真係當美國車廠仲係隻遙遙領先既兔仔
你條支那閪換過個account先講依番說話吧啦
對極權地方有用咩
https://dialogue.earth/zh/1/116196/

对纯电动乘用车最高补贴12600元/辆,对插电式混合动力(含增程式)乘用车最高补贴4800元/辆; 对非快充类纯电动客车最高补贴50400元/辆,对快充类纯电动客车最高补贴36400元/辆,对插电式混合动力(含增程式)客车最高补贴21300元/辆; 对纯电动货车最高补贴28000元/辆,对插电式混合动力(含增程式)货车最高补贴17600元/辆

退出前,该项补贴已经历多次“退坡”。财政部2015年发布通知规定,对于除燃料电池汽车外的其他车型,补助标准将逐年下降; 2019年的通知规定,对于续航在250公里以下的纯电动乘用车不再进行补贴;2020年发通知要求再次下降补贴标准。在实施了13年后,这项补贴最终在2022年底正式退出。

media都係報中國官方22年已經完撚左
加關稅就係輸入通漲,歐洲車係中國已經唔係好賣得
歐洲經濟本身已經低迷,歐盟加中國又會加
大家一齊加關稅的話,BBA死得仲快
無人想係本身已經高通漲情況下增加生活成本
你唔識睇殘體咪講囉
睇清楚少少啦中國仔
反正歐洲車中國市場都慢慢比電動車打死
不如加關稅封你門
保住歐美市場
睇下垃圾美帝tesla apple股價早洩,黃賊all in 美股,我就放心
如果美帝納粹覺得癡那係打飛機,做咩加關稅?
冇錯,班on9架仔都拆卸中國電動車去睇晶片來自歐美,事實就係美帝越加稅,反而令癡那越自強
無補貼。中國車企一早死剩top個幾間。

小米賣車後。睇左堆香港大陸台灣短片。
大陸造車係當家電咁做。一開頭“高大上”。過兩年就迫你換車。二手會跌好多價。因為架車好快老化。二手又無補貼。
抵死啦,合資引你哋入嚟就係要技術,唔係d地同工人點解要咁平比你,都傻傻地
駁唔到
咁中國車企最開心
歐洲車企會死得仲快
BENZ 2023 中國市場sales 70幾萬,佔接近40% total sales
持續使用一向係大陸D新上品既最大問題,
出果吓係威係勢, 但冇人會持續去maintain件product
特別係汽車呢D野, 間公司收左皮既話(已經好多). 冇左個系統你架車同錢七差唔多.
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞