「西方車企完蛋了」︱試乘十幾輛中國電動車後 美國記者感慨:「我們一敗塗地」

243 回覆
53 Like 255 Dislike
當地時間5月9日,美國新能源車行業媒體「InsideEVs」網站刊登了資深汽車媒體人凱文·威廉姆斯(Kevin Williams)在中國參觀北京國際車展的一周見聞。凱文在這篇長文中稱,在中國試乘過十幾輛中國品牌的電動汽車後,他知道:「西方車企完蛋了」。

內地的「觀察者」網轉載了有關文章部分內容。凱文在文章中說:他在來中國前,曾與許多汽車界業內人士、工程師和專家學者討論過。其中不少人都堅稱,中國在製造業上的進步,尤其是開發和銷售電動汽車方面,只是在通過大量補貼的方式打入別國。這些人的論據是,如果中國是一個真正開放的市場,中國消費者就會繼續大量購買西方汽車,西方車企的銷量也不會出現如此急劇下降。

4月下旬,凱文在中國待了一周,參觀北京國際車展。在與其他幾名國際記者試乘了十幾輛中國電動汽車,還進行了許多的重要談話。他發現,那些宣稱中國在電車領域過度投資,傾銷劣質產品的說法完全是錯誤的。事實上,西方車企一敗塗地,很大程度上是自己造成的。
仲電動車
之前美國一凍連T車收皮
日本仔一早轉玩氫能

中國繼續打飛機
咁佢又唔講中國電車有咩好?一嚟就西方完蛋咁有咩根據?
全民電動車,每人送一部
試嗰陣:非常好
嗰買陣:不了
美國車咁垃圾,一早贏咗啦
同樣T車M3,美國製甩皮甩骨,相反中國製質素好好多
撞完車會鎖門
偷影女車主打潛艇放上網
仲有幾年後換電你咪知
出咗事一定冚住, 死幾多人都唔關佢事
T車個問題唔講住先
但日本一早玩氫能結果咪係佢得返自己係到打飛機,你以為好成功
中國同美國都開始有公司玩緊
香港直頭有部國產氫能巴士行緊
你咪諗下邊個笑到最後囉
極凍極熱一年都無一個月,為咗個一個月唔買,鬼佬最多咪買多部油做後備
支那也鳩都玩架

連氫船都試航緊
直接直升機 低空經濟
事實上而家歐美傳統大廠都係縮緊電動車嘅投資,因為佢地知道同中國鬥快而家基本上係無咩可能,只可能走差異化路線。

而家電車一凍就收皮、換電成本高確實係重點,但作為短途出行確實屌打油車;油車好好咁做好混能就無問題,其實外國油真係好撚平,有班人真係鍾意機械同唔鍾意on鳩鳩等時間充電。

個鬼佬話「西方車企完蛋」應該係畀大陸啲所謂「高科技」呃鳩左,除左個mon係大、有暖凳電凳導航呢啲,其實呢啲都係日本接近三十年前產物,只係中國優化左、高科技感左,但汽車講緊個核心係「車」,要考慮嘅係究竟三五年換一架定係好似外國油車一車留三代,車走人還在個套想法,即係你當佢係一個電器定係機械嘅意思。
https://x.com/mayhem4markets/status/1789259622810865969?s=46&t=J37nnu_N1om63HUcq3gv3Q

當佢安全性有問題 唔講個核突外型 整體上都呃到人吓
中國玩既係全包圍戰略
所有技術都會跟進,因為佢有咁既人口同資源,唔需要賭邊隻技術會跑出,美國同理
但氫既安全問題根本冇法解決,更加唔好講要係你屋企附近起氫氣站
電車係凍既地方的確會差唔少
但電池技術一直係到進步,而家既好多缺點都會隨技術進步而改善
中國擁有最出色既工業生產能力
論產品設計等等以前真係純笑話,例如十幾年前Elon musk被訪問點睇比亞迪電車忍唔住笑出黎
而家佢都提返呢件事都話時代變左,比亞迪而家既產品非常competitive
事實係中國既電動車係competitive到中國政府幾年前已經收回行業所有補貼,因為唔需要
而各國除左瘋狂加關稅唔係既話根本冇力抵擋中國電車
氫能不了
睇左好多中國車既reels
而家d中國車係feature上做得好足
語音控制做到出神入化, 自動架駛 / 泊車好多都做到, 原地轉, 成架車彈起, 入油發電(hybrid), 個人電子產品既support etc...

其實就好似smartphone年代咁,大陸機可以乜新奇野都實哂入去比你,一半價錢
呢d全部係內卷卷出來,但係如果可以傾銷落美國,美國d車應該會被打死

至於耐用度, 可靠度, 安全系數係點...
大家都心知肚明
100% 關稅 is coming
之前梅州高速公路著火嗰啲全部都係電動車
簡單d講,所有追唔到Tesla FSD 同埋唔可以always online及100% remote take over 司機的電動車都會被強制淘汰

你見美國準備抽重稅就知開始做野

因為藍圖劃好晒,有班人攪事唔跟planning 出埋d唔合規格的車
唔計耐用度,大陸車係完勝嘅
乜鳩設備都全包
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞