「西方車企完蛋了」︱試乘十幾輛中國電動車後 美國記者感慨:「我們一敗塗地」

243 回覆
53 Like 255 Dislike
可唔可以我唔知
我只係知即使加關稅就肯定一穫熟
講呢D係連登就一定係政治不正確,不過現實就係咁
想唔想面對就你自己決定
https://www.cnbc.com/2024/02/04/trump-floats-more-than-60percent-tariffs-on-chinese-imports.html
大摩打嘅鐵盒就係車
無論按Trade Expansion Act 1962定Trade Act 1974加關稅,都有相應嘅調查同程序要跟,有規有矩唔係侵說了算
1. 斷中級晶片
所以美國佬都加埋晶片關稅
中国d晶企冇左美國訂單,成本會高左,供比中国電車企既晶片會貴左
2. 搵埋歐盟、五眼一齊玩關稅,咁中国d電車可以賣去印度同非洲
我估,
1.繼續補貼,晶片/車已經貼左好多.
2.學內房,唔得就收車企皮,責任不在我方.

有人講祟貞想北韓化,如果係既話佢唔介意夾硬割民間儲蓄
電同氫都係靠化石能源,整鋰電池又污染
真係好環保
中國電動車好似識飛
氫易爆,天然氣就唔易爆?
LPG車係2000年hit過一排,東南亞、台灣、日本都係
仲hit到車房有油改氣服務
根本就係地地政府同金主肯唔肯大力推既問題
氫真係比天然氣危險好多你上網查下就知
發現而家好多嘢真係本末倒置
能源只係架車嘅燃料環唔環保另計啦
但車最重要嘅野係入面啲人丫嘛
所以控制系統安全系統架車喺街上行駛時嘅嘅危險性等等應該先係最重要囉
咁似美國國防部
試用中國軍備後,美國玩完了
連登仔來來去去都係拿日本仔氫能打飛機
講左十年都仲未係街見到
會唔會柒左啲呀
咪就係
上面果條友反中反到完全冇常識
果條友反中反到完全冇常識
https://www.hk01.com/財經快訊/1020122/理想汽車據報進行-人員優化-料涉逾5600人

又話人完蛋又盛
根本電動車泡沫一早就存在
仲死口唔認

你有愛支病定天真過天真嬌
理想架L9樣衰到似靈車無人買
炒人撚正常
小米su7 就一車難求
炒人=個行玩完?
電動車如果係泡沫
咁氫能車叫咩? 死水?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞