「西方車企完蛋了」︱試乘十幾輛中國電動車後 美國記者感慨:「我們一敗塗地」

243 回覆
53 Like 255 Dislike
感覺電車就係好似電影機咁
比中国打晒低價戰
其他高級品牌就完
係香港人特別唔鍾意大陸野 明白既
但你見d歐美佬不知幾鍾意 又平又多花臣 why not
前排唔係先高速跌咗幾㗎燒到仆街咩
篇文真係好有趣
佢完全講唔到一個西方車嘅問題或者弱點
亦完全講唔到一個中國電動車嘅優勢或者好處
中國嗰啲吹捧打贏美軍嘅文章都好過佢哋好多
如果歐美鐵了心決定打擊 怒加關税 令到中國EV出唔到去歐美地區
咁其實理唔理中國電動車係咪高質 定係仲有冇政府補貼
喺冇市場下(唔通真係靠內循環咩)呢啲企業點都死㗎啦
車呢 係要可靠安全保命

油車就唔會?
掌握流量密碼
係 所以剩係試的話
好多產品中國製造真係唔差
中國電車係勁,但係美國電車最大個問題係Tesla。

Tesla獨大,美國人一聽到電車就只會諗tesla,有個brand喺度。但係tesla啲車身造工用料根本係垃圾,只係sell智能同環保。佢只係一部行Apple高檔路線嘅中低成本車mark up到個價好高做到好似中高檔車咁。

事實上佢根本就模仿唔到Apple個種自家os,ecosystem同埋創新嚟壟斷市場,結果中國啲廠內卷緊嗰陣美國仲係停留起Tesla電動=中高檔嘅層次。去到歐洲市場,啲歐豬冇咁care brand,又冇乜錢,自然考慮中國車。

只要美國唔好再畀Elon獨大電動車市場就有得同中國電車競爭
一定係。
真係搣唔甩果陣大陸味 一味塞好多唔同功能入去 但其實唔係好知佢想點
電視機?
只要唔承認都係cctoy
其實要做apple果種有quality又有自己ecosystem既電車brand 最貼近應該得lucid 可惜呢間野應該就快收皮 冇機會發展落去
呢啲標題成日都好好笑
大陸啲產品特色就係外面做到一百分 內在唔合格
比錢搵啲洋5毛 洋外宣吹自己

宜家中國人聰明左
其實好撚期待大陸市場可以打巢歐美市場
女車主打潛艇有冇片
仲有乜可以做
畀ai叫佢幫手總結
唔好聽啲人同啲click bat media 鳩up,我呢到最凍-20,冬天平均-10左右,揸咗2年M3一啲事都無,有事嗰啲係嗰幾日好北嘅地方成-40/50,部份叉電站出事,凍L到連油車都撻唔着。只係唱衰Tesla/電車可以呃click同搶話題, 所以咪同一單新聞loop足成個冬天囉。想知真實使用情況,要自己問啲真用家。係美加,特別大城市,其本成街都係T車。

隨住叉電站越嚟越多同快,氫除咗成本太高同低效(要用電嚟轉氫再用氫轉返電),仲有,依家啲電車揸300以上已經無問題,你試下揸300KM連尿都唔痾咩感受。
氫船反而合理過車喎。
金玉其外 敗絮其中 大陸電車(百年前有嘅嘢 唔好同我講乜鳩「新能源」車)表面整到好靚 但用落就知 好似啲新樓 裝修質素咁 識好多大陸人情願買合資車
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞