「西方車企完蛋了」︱試乘十幾輛中國電動車後 美國記者感慨:「我們一敗塗地」

243 回覆
53 Like 255 Dislike
歐洲應該好快跟美帝機加爆支那EV關稅 到時支那可以專心搞好亞非拉市場
彭博周三 (10 日) 報導,一項最新研究顯示,中國電動車比亞迪 (1211-HK) 至少獲得 34 億歐元 (合 37 億美元) 的政府直接補貼,這是中國政府推動主導電動車和其他綠能技術的一部分。

咩撚 事實係中國既電動車係competitive到中國政府幾年前已經收回行業所有補貼,因為唔需要

屌你老母 唔識都可以講到真咁,咪衝出黎柒啦,中國間間車廠都要地方政府課水 補貼先支持到,你係到話 幾年前已經收回行業所有補貼 ,你係咪戇撚鳩 生活係平行時空 自己幻想世界架? 你老母個閪咁夢幻架?你係入面住到咁ff
https://hk.finance.yahoo.com/news/中歐關係-日媒-中國補貼電動車行業-寧德時代佔最多-上汽比亞迪按年紛倍增-040212686.html

點撚樣 ?事實係中國既電動車係competitive到中國政府幾年前已經收回行業所有補貼,因為唔需要

清可唔可解釋下點解會咁
做咩篤爆人
BMW都一早有氫能車喎 你喺入面坐咗幾耐
新車無得頂
舊車無得整
其實scooter有咩咁高科技?
10萬蚊一部
我諗當消耗品咁渣
渣到6-7年當贏左
科技源於人性
有d位老閪都唔電腦化係有佢原因而唔係落後
美國政府補貼緊歐美日系電動車
中國車企就加稅唔夠再加到仲得
中國車企跟本唔會夠人打
賣去歐洲搞好中國內循環實際啲
歐洲先係第一個加關稅
好驚bbav比電車打死
係車展 只係睇內龍緊係好

車要渣架麻 落地試先見真野
唔加關稅全球大部份車企都比中國車企打死
原文應該好詳細嘅
而家連巴西都出到聲話擔心中國產能做成惡性競爭
放心
tariff is a trend
住加拿大反而想中國車企快啲入黎
呢到買一架Rav 4 hybrid 差唔多40萬港紙
CRV hybrid 33萬真係屌出聲
即係將部車電話化
d 5毛狗講完就算
博人唔fact check
我 #74樓咪po 咗囉,一大堆廢話

https://insideevs.com/features/719015/china-is-ahead-of-west/
一早話中製電車就係android電話廠
死完死剩一兩間就係最有競爭力(成本控制得最好)嗰啲廠
其實中國投資氫能方面,喺僅次日本,排第二多
一個關税
東方車企完蛋了
問題係氫好易爆

(氫氣容易發生化學反應,因此在輸儲上最主要的安全隱憂,就是其易燃、容易擴散、高濃度下恐成人體缺氧窒息等特性,管道或儲槽本身就得避免這類風險。 氣態氫還有個顯而易見的缺點:密度太低,運輸量比較小。 如果要在沒有管道的前提下做大量運輸,透過低溫將其轉為液態形式就相當常見,溫度大約是-253℃。)
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞