「西方車企完蛋了」︱試乘十幾輛中國電動車後 美國記者感慨:「我們一敗塗地」

243 回覆
53 Like 255 Dislike
日本係歐美盟友,要入去容乜易;而家中國好似係佢地仇人咁,又話稅又話抵制
咪等加關稅
之前都係咁樣搞日本
你應該諗,點解唱衰西方嘅報道可以喺西方出到街
一齊俾電車點着
唔好聽啲連登仔同啲電L鳩up
試下一次半次雪災或者地震,隨時命都無撚埋
仲要講緊極端天氣愈嚟愈普遍
日本𠵱啲災難列島一早認識𠵱啲問題
我見到嘅係,美國想歐洲一齊幫手抵制,但歐洲唔Q想理
電話lag,死機最多咪reboot
電車lag,死機個人就要reboot
扔落去139 再爆elon musk去中國炒翻上190
你覺得係咩事
痴撚線呢波啲拉扯以為係t1
爆炸果拉開
菲艾開人
Azhi一個阻住三個
Wrong post
所有野要美國做先
因為無左美國市場,多出黎既貨只有推哂去歐洲
歐洲車廠唔洗生存?
最後歐盟都係焗住跟
可以好多所謂原因解釋,但都係事後孔明,驗證唔到。例如可以係以前華爾街俾超高估值(你睇Tsla由2020年幾多蚊炒上黎,係5 60蚊

當佢係科技公司咁估值,睇好佢FSD可以快速商用發展,但後來唔得。依個估值就會大幅下降,但唔係跌到零。

依個大幅下降,普通車廠看待比例增加,所以如果以普通車廠估值,佢係貴撚到嘔。FSD交唔到貨,咪拎出貨量當普通車廠估值。

成個華爾街係得傻閪契媽買Tsla成班大佬去買哂Nvda、Meta、Msft依d真科技公司啦,連Appl無推出AI野,都要被唾棄,何況未有商業用途的所謂科技公司Tsla

Tsla最近業績差,馬神話出出平價版,股價係即刻Gap up,傻鳩Terry解讀屈華爾街唔當Tsla係科技公司,只當係普通車廠,所以出平價版可望改善出貨量,所以提振到股價,佢覺得依d係因為華爾茲當Tsla係普通車廠的反應

但馬神去完大陸,擺明係傾FSD,股價Gap up得仲勁過業績之後,傻鳩Terry即刻無聲出,唔敢再講野
好心美國補貼下呢啲有誠意嘅細車廠
加州$36/KG,你入飽佢
得美國市場者得天下
好多人都唔記得油車點火一樣要靠舊水電,天氣凍一樣係打唔著車
歐洲廠係唔係都仆街
之前20年光景
完全靠賣去支那/ 同支那廠合作

佢ban大陸廠 大陸ban返轉頭
即時死多兩錢

反而美帝車不嬲垃圾 無外銷
無後顧之憂
大陸車媒如yyp
從來不提大陸車耐用
氫氣站少到真係出唔到city
電車同氫能車同一時間發展

而家美國6萬個電車站
但只係得60個氫站
一比一千

連「曾經」大大力推氫能嘅日本
而家3萬個電車
300個氫站
一比一百

數據上氫能同鹹魚冇分別
比幾十萬買個玩四五年嘅玩具
歐美自己冇好大嘅電車產能,為保自己造車業只有加關稅加到實質上禁運,或從政策上減少甚至停止鼓勵電車兩個選擇,無論如何都唔會比大陸電車佔到好大市場。搬龍門咪搬龍門,現實就係咁
連twitter 都係得張相
條片好難搵
講撚緊消費車買電動車本身有政府補貼
之前某d款一部貼10萬都有
幾年前已經0補貼

如果你拎政府幫助行業發展都拎黎講
tesla上海廠當地政府開左N盞綠燈
算唔撚算tesla要靠中國政府補貼生存啊
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞