[專家分析] 香港飲食業真正死因:員工成本

293 回覆
29 Like 404 Dislike
因為D老細成日想拿返以前老麥13蚊一個鐘果套黎請人,咁咪成本低有錢賺囉..
地球上得香港可以用依個人工請到識三語既waiter仲嫌人工高
用AI 同 ROBOT 咪得
哈哈哈
其實上市公司,單係管理已經高過正常餐廳好多.甚至高層佔人工一半.
如果想分析,就要知道人工分配情況
9唔撚搭8 即係依家做緊果D全外勞?
依家話有人搶你飯碗咩 搶到其他人呀嘛 叻唔撚切
30萬,係吹水價(上面有註明)
我諗最主要睇業主良心定嘅價
我妹夫 家姐喺石門開間 兒童服飾,30萬/租,好似話500幾呎
疫情其間頂唔順租金摺咗
咁都俾人搶到飯碗咪自己努力D 囉
等於香港d 餐廳輸比深圳
咪自己做好d 囉
唔通禁止香港人上去食咩
淨係消費巿場開放
勞動巿場唔俾開放呀?
on9
外勞香港住,都係要差唔多人工
最重要果樣野就係吹水然後建基於一個吹水既銀碼9up到咁多野真係服左你

我以前係葵廣賣衫 個場咁旺都唔洗3萬蚊租 當然間鋪係細既

岩岩睇左登龍街2000尺地鋪先30萬
石門京瑞廣場成千尺鋪先6-7萬
石門咁既人流500尺都月租30萬我真係唔信 你家姐一係吹水一係就做左水魚 況且唔係大牌子賣衫點可能租30萬鋪
舊年UNIQLO係旺角租7000尺都係60萬咋
我記得上次蘇媽蘇媽係TST間地鋪7千幾尺 50萬
已經比人屌到反晒艇話咁撚貴
人地請個細工都已經係中位數
你幾多人工咁撚高cp呀
吹得就吹啦屌你老母,石門果個狗屎地方開到30萬租
月租30萬係咩概念 我求其貼幾單新聞 大家自己分析條友吹得有幾離譜

1. 銅鑼灣駱克道一個地舖,對正崇光百貨,屬街道最當眼地段,剛以每月逾30萬租出,新租客為藥妝店,平均呎租250元,租金較一年前大升80%

2. 羅素街18號地下,建築面積約1,000平方呎,舖面正向時代廣場,早前長租叫租為每月約38萬元,新近以每月約30萬元租出予藥房,成交呎租約300元。

3. 文華商場MPM Paza,物業位處地標商場朗豪坊對面,市場消息透露,該商場2樓portion A舖,建築面積約10000方呎,以每月30萬租出,平均呎租30元,新租客為日本超市DON DON DONK

4. 銅鑼灣利園山道一個地舖,現址古早味蛋糕店將提早撤出,舖位隨即由皇玥餅店落實承租,月租20萬,平均呎租235元,較舊租金升11%。
石門,呢個妹夫家姐幾大,我誠實答你 我自己真係唔太清楚,但租金就一定$30萬(詳細唔使多講)
註 埋妹夫家姐,大陸有間廠咁,比較窮
其中一個留言我有提到,領展 小食舖 2米 x 3米嘅size 檔位已7萬幾;你葵廣人流的確好,租金會貴會好正常,但你平,叫 良心價
講埋另一個Case,有一間果汁舖,70呎左右,租金5萬幾;每星期幫襯一次,幫襯咗佢7年左右,所以同個腦細好熟,腦細話加租加到7萬幾,所以唔做了,上年執埋
你覺得嗰個有本事一條友營運一間餐廳嘅人要賺幾多人工先肯做
你以為人地係你呢啲冇工返嘅廢柴?
自己睇上面新聞
30萬銅鑼灣旺角鬧市地段都租到 你家姐走去租石門咁天才 唔執就奇
亦都證明左啲鋪執係因為老細自己經營不善
你老母吹到員工佔35%成本 有無計埋坐冷氣房果班
要幾無恥先講得出 呢班人真係仆街死全家
已經食緊垃圾好耐
人工跌 租金照升
人工係因為經濟下滑而跌
租金係投資價值 唔一定跟經濟跌
呢個同意啊
佢嘅錢,唔關我事
就算香港同中國完全接軌鋪租迫住跌價呢班仆街都唔會餓死
咁多年搵搵埋埋佢地一定拎住舊錢移民去其他國家嘆世界
屌跟本成件事就on9 你個通漲加 餐牌又加
員工人工又加 鋪租又加 乜都加最後乜都無變過
睇黎班老闆想減人工
支持全港減人工呀

到時我一餐都唔出街食
唔買任何飲品
除左食材之外0消費

睇下邊個死先
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞