[專家分析] 香港飲食業真正死因:員工成本

293 回覆
29 Like 404 Dislike
點會唔係租金先係主因
賴乜鬼
係人都知係政治同埋環境因素

香港咁多年都係咁做
做乜呢幾年先唔得?
平有平做貴有貴做

呢幾年突然多出嚟嘅就係政治因素
唔想留喺香港嘅走一批
對政府冇信心,對未來冇信心又走一批
員工支出都可以因能力/數量調整
交租無原因硬食比我都執左佢算
養班吸血鬼
咪一樣係咁嘅服務態度
租金升得仲多啦
人礦
早三四個月喺尖沙咀食一間嘢,當時$88一個餐
早兩星期再食返同一間嘢,已加到$98一個餐
雖然幾好食,但無下次;同時可解釋最低工資加幾多都唔是問題(頂盡$2-3蚊/小時),因為個餐一年加幾次
我留意到香港餐飲業加價時間表:西式新年、中式新年、每四至六個月再加多次;當每次$2蚊,一年已加咗$8蚊
一個人都係要俾鋪租
做得住就會加租
理撚得你幾撚好食
幾撚抵食
幾撚多人食
一樣都係要執
人工貴-->增加成本-->要求政府輸入外勞-->成本下降
食物成本高咪又係租金高引起
連登仔唔係唔明 純粹係扮睇唔到
有哂數字啲人都唔理 因為連登仔就係收人工果個
人係自私 根本個個都係從自己角度出發 其他野冇人會理

根本做過下生意就知人工永遠都係最大成本
你地打份工鳩流流收2萬以為好少 但5條友已經10萬

我有睇過譚仔財報 人工支出係高過租金唔少
高層員工?
食物差,限時,諗埋屎橋欺客!
連登仔個個都50k FG, 點會想減中高層人工?
依家五毛日踩夜踩就係咁
上至醫生, 下至企枱, 擺明想趕絕香港人
On9做生意唔係計好晒數先做?
食材價格供應商控制
鋪租業主話事
人工係你自己訂
做唔住走嚟話人工貴?

小店都話可能計錯數
大集團連鎖嘅
基本上開分店都有晒方程式
Copy & paste 咁樣又一間
咁都計唔掂腦裝屎?
叫啲磚家食屎
因為你真係吹水囉 普通餐廳仔唔係旺區唔係地鋪 租金邊洗30萬
Same as hong kong
同意
樓貴>屋租貴>人工貴>成本貴>食肆執笠
得罪講句 係香港生活水平高啫
飲食業本身呢啲冇學歷冇技能嘅工根本唔值咁多錢
不過我認同係辛苦嘅 但個個國家都係咁運作
仲有用最低工資係唔會請到人 搵你做啦最低工資
家人嘅朋友,領展 小食舖,大約2米乘3米 檔位,而家要7萬幾
上面我講執咗嘅餐廳,大約800-1000呎左右,你估要幾錢月租? 都係領展嘅舖位
牛奶冰室

荃灣(愉景新城),東涌(逸東商場),沙田(第一城)區分店請人

招聘以下職位

1) 店長/副店長/大廚 (薪金面議)
2) 部長 (最高可達 $18,500)
3) 兼職部長 (最高可達 $75/時)
4) 侍應 (最高可達 $15,000)
5) 各級廚師 (最高可達 $24,000)
6) 兼職廚師 (最高可達 $85/時)
7) 水吧副主席/主任 (最高可達 $20,000)
8) 水吧助理 (最高可達 $17,000)
9) 兼職水吧助理 (最高可達 $75/時)
10) 清潔員 (最高可達 $17,500)
11) 兼職清潔員 (最高可達 $69/時)

員工福利: 年度嘉許獎金,介紹新人獎,員工膳食,恩恤假期,超時工作津貼...
M記 壽司郎又唔講?
做唔到執左佢囉屌
除左譚仔間中食 依幾年越來越差
其他兩間有得揀唔會食
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞