[專家分析] 香港飲食業真正死因:員工成本

293 回覆
29 Like 404 Dislike
係架 炒咁一兩件高層個到啲人工都夠襟5條友甚至10條友架
員工成本高你咪炒晒佢地自己負責做晒囉
篇文on9 呢啲上市公司「員工支出」最大果筆一定係批管理層同花紅,隨時一個高層頂幾十個待應
而家賴底層員工人工高
唔想加底層人工咪直接講
你地高層加咁多人工又計埋落去員工成本再屈低層人工過高
啲人話留港消費等於交智商稅,其實老闆出糧畀佢哋都係交緊智商稅
同上一年比係無意思, 因為防疫措施未完, 銷售外賣堂食比例不同, 租金有業主期間限定減租, 員工有無薪假, 保就業, 好多好多野唔同左, 比較唔到
完全同意
根本 2 皮野請個本地傻閪 fg 呢樣唔識果樣唔得
做一年半載學左d 野話走就走
根本智商稅

如果勞動巿場開放
同樣成本大能把人好過呢班本地傻閪
條撚準備

其實上市公司有公開數字既 不過你班人一定唔信
係,一律見議執撚咗佢
同馮同學一樣咁on9
淨係識睇表面數據,唔諗下數據係點組成
其實有咩問題?
管理層一樣都係員工黎架
連登仔 FG 50k 就唔係員工咩?
冇問題但班賤種商家帶哂風向話低層員工太高要減人工但自己就唔減

美國公司生意唔好ceo自己都識帶頭減人工花紅
啲高層人工透明化
員工成本貴你咪學大陸轉用機械人囉
笑撚左,

你其實有冇親眼見過機械人幫到D乜???
香港係咁架啦
邊個話得事既都係要人地減、自己加
好似連登咁
個個都係指住人地份職業話 overpaid
自己就永遠 underpaid
有幾何會有人覺得「要減就減我啦,我冗員」咁?
笑撚右
放大紅字勁d?
我國乜撚都利害
你係咪想講d咩反中亂港既野?
不如你諗埋高層同低層人數嘅比例 飲食業冇咗咩人會大鑊再出嚟講啦

識得Google search唔識用腦思考咪你呢啲人囉

衝出嚟柒仲要覺得自己好醒
普通藍牙車仔,機械人???

咁講法啲「需求員工數目少」嘅餐廳咪有得賺囉
再者老細應該注重去削減人手而保持質素
例如自動化某啲環節,唔好同我講QR code落單都會請少咗人,係冇嘅。

但我睇唔到有任何進展
真正死因:租金
咁低層人工一定係低啲架啦唔通譚仔阿姐同CEO一樣人工呀

但樓上鳩吹高層加人工屈落低層到喎 宜家財報證明左head office 已經減省左成本 事實上真係前線員工成本高左
本人有做茶記兼職
無記錯17/18年時薪55
宜家時薪80
仲要搵人難
低層人工總數高過高層咁多
飲食業真係俾狗做
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞