[專家分析] 香港飲食業真正死因:員工成本

293 回覆
29 Like 404 Dislike
其實飲食業人工算係好低
五毛日日唔係『醫畜』就係『教畜』
又踩港女, 話香港女權至上
依家連『企枱』都想趕絕
應該冇人會做,得老闆一個一腳踢
識唔少朋友做開炒散
飲食又辛苦又人工低
無人肯做
大把工唔辛苦人工都高過飲食

其實我唔點解請到人做
提證據討論就話人淨係識Google同唔諗下數據點組成……
然後一班飲食業員工吹水鬧基層人工低
員工成本唔高過租金
邊個交租?
如果個個變返10000一個月,邊個交得起6,7k劏房?
弱智仔又混淆視線
連登仔嫌低人工唔代表話低層少人工係錯
同埋食肆出名辛苦難做,高啲人工好有問題?
一句香港係咁㗎啦就當真理?唔撚怪之得香港愈嚟愈垃圾啦,你呢啲垃圾俾人壓榨嘅畜牲反而當自己係奴隸主咁指點
咩工都辛苦難做架啦
唔想做咪俾其他人做囉
篇嘢未必有錯
飲食業成本通常都係材料員工租金各三分一
舖租其實無升好耐
如果話今日員工成本係高過租金都唔出奇

不過佢個租金比例咁低嘅原因
我估係大集團廠房,倉存,寫字樓
呢啲都要租但無計落租金
大集團可以係倉存,廠預製再送落舖
舖頭廚房可以縮到最細,用哂空間嚟擺客
但獨舖經營就唔得
戇鳩仔咩都辛苦所以就=加人工錯?
咁咩工都辛苦點解減低層唔減高層?
你條垃圾到底有無腦去思考下當中邏輯?
時事台已經退化到同維園阿伯差唔多水平
冇人再建基於客觀數據事實辯論 個個都由自己利益出發憑印象9up
有時我都唔係好想再搵數據貼上黎 還掂呢度啲人都唔會睇
其實個數字係總部辦事處員工
總部都唔一定係高層
都係普通打工仔office

寧願睇到人哋咁駁
都好過講咩員工比例唔make sense
不過都印證左你講嘅係無錯
其實啲人係無睇過你啲數字就鳩up
係連燈講人工貴 實比人鬧

如果前線萬五蚊唔貴既話
咁$60蚊餐其實都唔係貴
咁就唔好鬧香港野食貴啦
幾時有話加人工係錯?
咩工都辛苦難做架啦
唔想做咪俾其他人做囉?
其實你點撚樣,智力有無70?
唔係話唔講得
講人工貴,係講緊個人工值唔值
人工低,但貴,可以係無衝突

不過人地話人工成本佔得多
係咪一定錯先
同埋topic果句,係樓主自己加嘅
香港人計埋李嘉誠=每個人都係好有錢,因為李嘉誠係好有錢,你話岩唔岩?
請個正常 都頂兩個懶
唔係要勤力既做多d
係因為d 懶既真係成日努力搵位蛇王
個員工咪老闆自己份糧囉
你睇唔明我地講緊乜自己衝入黎發癲 jm9
你到底知唔知你嘅邏輯錯喺邊?
人哋屌緊你,你就拎嚟講我哋做乜鳩
弱智仔想扮智者圖?你得閒驗下智力啦,講嘢無邏輯
人哋講基層人工低高層高,你就喺度講連登仔
呢頭講唔好做就咪做,轉頭就話無話唔支持加人工,邏輯錯撚到小學生都不如
我話飲食辛苦值得高啲人工,你就話邊份工唔辛苦
照你個垃圾邏輯,咁應該一齊減啵,但你又彈句香港係咁
你到底有無讀過下書,定純背書當讀書?
當係啦
試下全港免租一年睇過
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞