[專家分析] 香港飲食業真正死因:員工成本

293 回覆
29 Like 404 Dislike
樓價跌咗,你人工跟跌未?
之前加既比率高到唔正常,跌都應份啦
物價都跌再同我講野啦
但願世上再無香港🇭🇰
咁就冇得踩
共產黨點會唔鬥地主
真係人蠢係掂嘅
呢d 真係難聽既說話你想唔想聽

講小店請廚,樓面,洗碗都差唔多十萬就話人係老細吹水

但係出面d post 就話飲食人工少過二萬狗都唔做

香港人工越融入大灣區就一定越跌

早d 接受總好過拒絕面對
又平又勤力又唔會西口西面我又唔介意呀
人工貴 炒人 人工低 請外勞 !劇本幾好
在平均100元的收益中
食物成本佔26.4元
員工成本32.6元
租金14.7元
其他經營開支31.6元 <---- ?
IT系統 (POS/ app/ 網站)
保險
物流
餐廳office 設備 資產折舊
外判服務例如裝修 滅蟲
好奇想問總部同辦事處有幾多人佔咗17.7%人工支出?其他又有幾多人佔咗果8成2?
你噏乜?人工支出比例少還少,但人數比例唔使睇埋?
點睇,睇左又點,你會知道啲咩?
前線唔係淨係侍應
仲有廚,店長之類
Office又唔係只得高層
都係大部分打工仔
咁多variables
我想問你睇到啲乜?
太興半年人工支出1.62億除返1700人平均都係16000蚊左右同香港入息中位數仲有差距
香港人成日話香港成本貴,但又要年年加人工
好多炒散 計唔到
你知唔知你噏乜鳩
首先份report最高5位人工嘅加埋拎緊二千幾萬一年
同埋,寫字樓有基層又點?講緊佢人數比例再睇17.7%支出除返有問題?咁樣反而係拉低咗高層支出
定你邏輯叻到以為有基層咁樣就睇唔到嘢?
同埋咩撚嘢店長總廚有幾高人工呀,你除返反而係拉高班基層
此消彼長下,如果比例仲係極誇長,咪可以反映中高層人工過份高
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞