[專家分析] 香港飲食業真正死因:員工成本

293 回覆
29 Like 404 Dislike
中港恢復通關一年多來,大批港人北上消費,在今年復活節長假期間,逾百萬港人離境「北上大遷徙」逼爆口岸,導致香港零售業生意慘淡,街頭大量店舖關門結業,尤其是重災區的餐飲業,情況更加慘淡。

翠華控股(01314)截至2023年9月底六個月的收益為4.97億元,純利只有675萬元,佔收益只有一個巴仙略多。在平均100元的收益中,食物成本佔26.4元,員工成本32.6元,租金14.7元,其他經營開支31.6元,在扣除融資成本及所得稅開支前虧損5.3元!幸好還有1605萬的其他收入及1978萬的應佔合營企業溢利,否則業績就要見紅了。

至於太興(06811)的業績,截至2023年12月31日全年收益32.12億元,錄得純利9,384萬元,相較上年度虧損4,315萬元,成功地可以轉虧為盈。太興在平均100元的收益中,食物成本佔26.2元,員工成本35.3元,租金15.2元,其他經營開支19.3元,在扣除融資成本及所得稅開支前餘下4元。

在翠華及太興的開支之中,較值得關注的是員工成本的升幅。翠華員工成本由上一個財政半年度的1.44億港元,上升12.8%至1.62億港元。由於員工數量沒有變動(在兩個時期都是1700人),所以員工成本上升主要來自勞工市場的競爭。業績報告內指出,勞動力短缺自2022年第四季度以來成為香港日益關注的問題,令餐飲業公司於招聘及留聘優秀僱員方面雪上加霜,集團為留聘員工只好增加工資。

太興的情況也是一樣,員工成本的升幅頗高,從2022年度的9.493億港元,上升11.9%至2023年度的11.34億元,而員工人數只是從6000人上升5%至6300人,所以平均每位員工的成本上升約7%。至於譚仔的員工成本上升7.8%,人數沒有太大變動(從3425人跌至3406人),平均每位員工的成本上升與太興相若。

總括譚仔、太興及翠華三間企業的財務數據,最大開支為員工成本,佔收益比例的31%-35%,升幅也是在眾多成本最高;回顧翠華在2013年的員工成本,當時只佔收益比重26.4%。至於租金開支方面,佔收益比例只是15%-19%,食物佔23%-26%,這兩個比例在過去十年變動不大。根據香港統計處的資料,2023年底住宿及膳食服務活動名義平均薪金指數,較2022年上升5.5%,而街舖租金在過去幾年都是持續下跌,可見香港餐飲業面臨最大挑戰,是員工而不是租金開支。

Source : HKEJ
搖撚好味
講岀黎都真係唔知醜
香港飲食業應該係最低cp值既工作
講咁多都係想換血請支人落黎跳科目三
員工成本高唔知同香港生存成本有冇關係呢
on9 , 又幫地主護航。
鋪免租 + 員工做義工。
100% 純利好無!?

食物成本cut 囉, 齊齊食垃圾囉
可見香港餐飲業面臨最大挑戰,是員工而不是租金開支。

On9,員工既薪金要求提升,歸根究底就係因為物價上升,租金上升,大財團賺盡自食其果怪邊個?
人工高係因為香港地住屋成本高(公屋除外)
而家嗰班本身都係支那人啦
你估佢哋係傻㗎咩?

[冚家分析]香港員工成本上升原因:餐飲業貴
香港班吸血鬼收租佬 到呢一刻都唔認清事實
仲覺香港瞓喺度都會有有錢賺
淨係諗成本,咁收入呢?
最近屋企附近有間餐廳突然倒閉
我識其中一個員工講:租金加咗3成,所以腦細直接執
我吹水當租金$30萬,加3成 = 9萬
人工最低工資先話每個鐘加 $2,當餐廳15人,腦細每小時俾人工多$30蚊,1日當返12個鐘 = 30 x 12 = $360,1個月當30日 = 多 $10800 for 最底工資加咗$2蚊 15個人支出

點睇都唔關員工成本
仲未講一般一間餐廳一年內喺個餐度共加成$5-10蚊做對沖
試吓中高層管理一律減30%人工
唔請人咪得
日本拉麵店用自動售賣機收錢
成間舖得一個人
咪照做得住
月的收益為4.97億元,純利只有675萬元

人地玩財技啲錢落哂個老細到,咁間公司咪冇錢賺真蝕入肉一早全線結業啦
大型連鎖食肆租金實平架,仲有食物成本大量訂購都會平,相對員工咪變左佔多啲囉

對中小型食肆一間鋪請得幾個人肯定係租金同食材最貴
食物成本佔26.4元,員工成本32.6元

高層人工佔起碼20元,又啱員工成本真係太高
唔講租金成整淨係講人工貴? 人工貴咪又係因為租貴
左賴右賴,冇生意,圍唔到皮就話人工貴
問心,香港人工係咪真係咁貴先
太興高層人工?
我唔認同, 反而係香港因為

政治原因固化左

- 食材成本

- 店舖租金

又因為飲食業不思進取, 只敢作保守的港式生意
(選擇要多款, 用廚師既生命換取多客路)
明明飲食業班職員就低社會最低層 工時長 一個打幾個 冇乜福利 打風,黑雨,水浸都阻唔到佢返工 往往最奴性就係依班人 是撚蛋喇
從又從未見過人屌香港點解隔條河隔條橋,水費菜費肉費乜費都貴人幾倍囉…
建議恢復奴隸制, 將人工減到 零. 咁飲食業就可以起死回生

當然價錢永遠只會加唔會減
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞