[專家分析] 香港飲食業真正死因:員工成本

293 回覆
29 Like 404 Dislike
引入外勞啊 蠢撚到咁 有身份證同無都唔識
講咗,香港不值 20000 洗碗,好快會同深圳一樣,洗碗3000
唔撚理而家員工貴定租金貴
而家嘅結果就係無人食
到時支撐唔到租金咪又係要減

你可以減人工架 你請到人咩
無人你點做生意?
全港食肆必然會執一次
否則租金點調節
拆關啦三和大神幫到你
鋪租啦點講都
又想引入大陸人阿
點解唔學dc9咁講 加多幾蚊都比唔起就唔好學人出街食
有個禮拜日中午去間茶樓飲茶, 目測間野有30張枱, 但得4個伙記招呼, 仲 cut 乜撚野.
東京最低工資1100日圓但啲餐平香港一半佢點解釋?
大家樂表示
以前賴租金,依家賴人工
最好唔駛錢零成本比你開鋪做生意坐係度賺
死廢老
員工成本35.3元

唔知董事 經理佔幾多呢
咁你咪投資機械人煮飯囉
又唔肯投資科技,又唔肯俾高人工
仲當係80年代咁經營管理,淨係識得玩財技,個腦生草
快D 請外奴做D 低賤工作啦

請班本地後生又廢又蠢又懶又無禮貌,佢地自然有畢業50K, 唔好屈就佢哋
呢啲専家仲使鬼出街食咩,食屎啦
永遠都唔關租金同地產事
同所有嘢都係後生同佔中問題一樣
其實冇講錯。做零售最大成本除咗鋪租就係人力成本。佔大約30%左右。正常穩定生意老闆落袋應該得10%左右。但係香港鋪租成本高。老闆又要賺足10%什至15,20%。可以落刀既就只有人力成本。講到尾都係大家要賺到盡又要本小利大。自由市場一層壓一層
業主: 準備加租
唔係請人請得貴,係請人請得多又多更數(24HR) ,翠華當初就係靠銷錢去推大估值再去上市,單獨用佢做例子,會唔會太目的性?

再者,筆者係覺得人工應該佔成本幾多%先叫合理?舉個例,Coffce Shop每一杯咖啡人工成本可能佔「每100元收益」超過50%,所以星巴克萬幾蚊請個咖啡仔又係太貴人工?

最鬼嘅係,佢數據上係將各分店租金打平去睇,同樣大細嘅鋪,旺角同牛頭角租金可以差幾遠?本來香港飲食連鎖店已經長期為市場推廣寧願旺區唔賺都要做,家陣更加其實係住宅區頂住個場傳統旺區蝕住咁做。

香港大部分大型飲食連鎖店都冇針對疫後嘅新市場生態作出改變,資源錯配(開24Hr)/旺區人流減少,所以事實係毛利減少因而令成本睇落上升,就係依篇文最鬼之處。
係。

因為地主就一定要年年加租,d人唔撚減人工,地主點加租?
真係好自私。
依兩間垃圾唔夠生意先係主因
炒曬前線,高層自己落鋪做囉
員工成本高
咁你仲老闆
去打工啦
柒頭
2019年價錢:
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞