美團KeeTa已成香港第一大外賣平臺,單量份額達44%

456 回覆
63 Like 152 Dislike
美團KeeTa已成香港第一大外賣平臺,單量份額達44%
https://hk.investing.com/news/stock-market-news/article-521721

5月6日消息,據市場調研機構Measurable AI發佈的最新數據顯示,按2024年3月訂單數量計,美團香港業務KeeTa的單量市佔份額已達到44%,躍升爲全港第一大外賣平臺。
Measurable AI數據顯示,自2023年5月進入香港市場以來,KeeTa單量市佔份額按月持續快速提升,並在10個月內成功反超兩個競對。按訂單量計算,到2024年3月,KeeTa市場份額達到44%,Foodpanda爲35%,Deliveroo爲21%。
Measurable AI數據還指出,KeeTa作爲香港外賣市場的新進入者,對刺激香港外賣市場的健康增長起到正面作用。其數據顯示,2024年Q1相比2023年Q1,香港市場的線上食雜外賣需求取得了顯著增長,訂單量同比增長超過40%,商品交易總額(GMV)同比增長約22%。
過去一年,KeeTa在港推出的一系列新優惠和新服務深受香港用戶歡迎,目前總計有超201萬用戶下載。平臺入駐商家數量也持續保持健康增長,商戶月均增速超過30%,目前已有近萬家商戶入駐。
爲進一步滿足用戶需求,KeeTa還於2024年2月下旬正式推出了外賣自提服務。
我理得佢燒幾多錢
留得係度呢個世道,荷包多個錢先係自己嘅
其他乜都假
燒得幾多
邊間做折叫邊間姐
價格戰對市民最好
KEETA要多謝齊柏林 蘇媽蘇媽啦

尤其齊柏林,多分店到
熊貓真係抵撚死
keeta免運費已經贏哂
估唔到熊貓以前多過袋鼠 袋鼠廣告買咁多都唔夠佢鬥
香港外賣業 唔似得 香港歌影視 咁

有恐怖既觀眾慣性(黏性)

橕黃店教訓
Keeta單叫60就得,計量實多
而家閪撚到要加$30 先早d送餐
應該第一間執係佢
我都好著緊錢,所以我會自己落去買,一蚊都唔益佢哋
賣咁多廣告都係嘥錢,最終都係鬥邊間俾得多優惠
uber同理
唔爭在多謝埋光榮
點解反而袋鼠乜事都冇
熊貓真係差咗好撚多
開頭以本傷人就多人用既
KeeTa 有晒送餐時間,delivdrloo 遲勁撚多
keeta 因為免費送先咁多人用姐
熊貓同袋鼠送漏野 袋鼠最差
同袋鼠講送漏 叫我自己聯絡商家 送漏唔關佢地事 嬲到以後唔再用
熊貓送漏 就聯絡客服退左4/1單錢比你 加張10蚊券 不過運費30都係返到
KeeTa小用吾知咩情況
依家Deliveroo冇得立即cut 單
抵撚死熊貓
毒撚一定係揀keeta
單叫最平4,50蚊都有 其餘兩間min charge成80蚊點叫得落
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞