做著間公司,唔著重IT部,真係早走早著

325 回覆
517 Like 24 Dislike
大部分人未做過大公司/響到 鳩up都up 咗九頁

E幾年外國的report先話 上完cloud個成本畀人揸住咗個春袋 話加就加 如果公司規模太大反而唔得

然後話咩都外判 你連基本搵問題嘅人都冇 點樣話畀人知你公司有咩問題 下下開ticket 叫個外判仔嚟 死撚咗好耐
所以咪搞到咁

問題係有talent 本地人嘅超級超級貴
連帶無乜talent 嘅都貴

所以外判會比自己請人好
因為請既80%係廢人
燈管都係IT換
有時廁所換紙巾都會叫It換
有邊個IT9 無試過不誠實取用電腦?
真正既人材係整外掛 賣game錢
整咸網賣廣告
搶演唱會飛
搶日本限定商品
賣人資料
刷手遊野

見親啲人都十幾廿萬月收入

邊個仲同你慢慢打工

所以樓上班人先話見唔到人材
當年 HSBC 接近一野炒晒識 AIX 班人...
好 就一於炒曬班 main
勁垃圾
我好支持的
咁得閒發up 風,讀下algo 考外資IT 好過。中小企俾廢人做。
Outsource 十間有九間都係交垃圾
多數兩個情況:
1, 公司請個勁人,Head Level預左十萬八萬一個月,由佢管幾個Vendor,用較平方案。
2, 平價請個Manager,預左當Coordinator用,比多D預算集中搵1/2個Vendor做One stop solution + managed servive全包。
任何情況做得外判,當一間150-200人的中小企,一年起碼要預4~5百萬,差在放係人度定供應商度,如果有特別牌照/要求要做,每項係百萬為單位加上去。
你咪撚癲
滙豐國泰炒完it即刻奶野上哂新聞
有it部都唔係好得去邊
一係叫你重開機
一係要撳飛仔等remote jor鬼咁死遠既人幫你
現在個業界就係做緊改變User心態,早20年係以客為主,User要乜係隨傳隨到,功能無就自己Dev,死都要死掂佢,現在情況就係大家都用公家野“請接受”,就好似Window會藍畫面一樣,大家都係咁用投訴黎都無用,要就用唔要就擺。
結果就係新一代Local IT地位高左,有D串到唔Support都仲得,而當SLA每況愈下老闆就愈覺得請IT無用,增加外判信公司好過信人,越多野判出去,好快IT整個業界得番大判頭請技術人員外,其餘In-house就變成得番IT客服類,Vendor Management、Consultant、Service Management,etc,全部靠把口搵食,傳統果班玩技術老闆睇/聽唔明更加唔重用,一係被迫過SI一係就淘汰。
啲 連登仔砌下機就當自己係IT ,佢地識撚咩
唔好眼紅班IT人搵多過你幾倍人工
諗下自己幾垃圾好過
講真
當間公司好撚大
一千人
每人一隻L記低階好用嘅mouse
重要咁樣過百隻算係大批買
貴極都係百零蚊一隻
十幾萬嘅事
佢地就要人用啲千年9kick 錯size冇side button 嘅mouse
重要咁都mark 住係公司野
驚死人偷
精神病
out source唔係唔好,但係你都要有識IT既人睇住, 最多咪養少D香港IT
香港都好多IT勁既
main 都outsource埋
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞