做著間公司,唔著重IT部,真係早走早著

325 回覆
517 Like 24 Dislike
現在Outsource已經同舊時唔同,用哂Cloud Sevice,24x7 誇地域,以往最難實現的係用戶習慣,但經過Covid,大部份企業都試過WFH後就發現無乜野係Remote Support唔到。
政府projects outsource 有幾多落到IT狗身上
係架

話知成個edr system 幾勁
禁錯個phlishing email 已經可以玩完

一係買貴啲嘅system 去detect 哂啲vulnerability

或者要有專門嘅IT security team去disign and control個access
再有隊compliance team去睇實同做education

全部都係錢
但要同公司啲system / data比
邊邊緊要啲

細公司唔整極合理
但大公司講緊幾十億usd嘅revenue
一定要整
IT係咩先,IT Support,network security定system maintain先
it部有咩用
我公司個it我成日點佢去換水買外賣
有分infra team同development team嘅
App development好多都係outsource

但infra team緊係要有公司嘅人睇實
唯獨有時候開唔到機
打電話call support會互相出現言語障礙溝通唔到
用whatsapp討論可能會好少少
https://www.youtube.com/watch?v=-W5XXnEXuWM
https://www.youtube.com/watch?v=MJXww8aizAM
有IT做automation請少好多文員
你老闆同人開開下會,死Network咁點?對方Support係咪立即飛過黎?
大公司又真係唔係會計出糧
咁你係公司駁上去部機邊個Support?個Network死邊個Support?
係咪落Call叫人黎,之後同事坐係度唔做里,齋出糧
咁最多幫你連wifi囉
玩到cloud咁遠,間公司邊度仲有private network
死network即係internet或者mobile sim card死咗
計糧真係HR,計完糧先比大數Account Approve
正常嘅,邊個會駛咁多錢落去infra
香港傳統 it 都係指 infra 㗎啦

dev 真係唔多
做software company
Outsource 咪得,洗鬼tech
你話大公司,請到勁tech就話。廢tech是但搵個文員仔問gpt都寫到
唔係乜錢?都話啲老闆唔肯駛掉錢落去IT,投資落去無利潤回報,對佢地黎講10蚊都嫌多
請PM仲貴過養IT
已經無自家Data Center無Sever房,全部行哂Cloud Service,正如樓上有人分享,用戶直接Internet經Browser MFA登入帳戶直接用雲服務,情況正如唔會問Whatsapp/Zoom/Teams死點算,如果上網問題就用戶自理,但如果真供應商問題就一攬抄囉,話掂又唔係得自己一個用唔到。
講多冇用,要香港老闆比$$ 根本多餘
到時比人加密資料,全部開唔到,佢哋先會諗

不過已經 WFC
你駁去Cloud Service唔洗 Network?
咁用乜駁??
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞