做著間公司,唔著重IT部,真係早走早著

325 回覆
517 Like 24 Dislike
啱呀
但唔可以無本地人囉
兩三個本地拖一隊中/印兵就搞掂
又平 有咩事又可以同仇敵慨同User一齊屌Vendor
反正佢哋都唔會記得班阿差d名
我公司it部係marketing做埋整WiFi換電腦
笑咗,你拎錢唔駛用ATM嘅,去銀行排隊個職員都唔駛用電腦嘅
Cloud/VDI,BYOD+Work From Anywhere工作模式,公司角度無Hardware問題。
現實係有問題搵親IT 都話無得搞/唔識搞/無時間
IT佬 好貴㗎

冇咗sales冇客,冇客冇貨

冇咗hr冇人出糧,冇人搞mpf/ claim

冇Account 冇人計PL,唔知道收入支出詳情

冇ops 冇人落手做嘢,公司run唔到
你可以睇下部ATM機印住乜公司Logo,現在好多銀行科技設備都係外判,供應商一條龍全包,另一種類同就係零售業POS/Kisok機。
幾百人都中小企
AI 會慢慢收佢皮
係㗎
成撚日都係上Google 搵解決辦法
等得IT 狗幫不如自己都解決咗
等得佢哋幫你就等食屎
公司個it部似it agent多啲
你班傻閪識自己解決
一半半
長夠嚟講你都要有個人了解the state of art
幾時要換嘢

其實銀行就係奶過嘢先
而家先要有條IT Team
不過呢幾年係Overhire,炒番一半同埋俾少啲人工

我覺得係可見既將來嚟
依排幾單資料外漏,一定係因為IT狗嘅錯
唔用垃圾IT狗,用人手記資料咪唔會外洩
因為俾咗好多錢vendor要用返夠本
有同無都係會外洩
你隻Mon上Cloud?你部Workstation都係Cloud?
諗起前排有個post問公司block咗Whatsapp web可以點解決
最衰都係IT狗,搞咁多野
眼紅IT人工高喎
公司班垃圾IT狗乜柒都唔識/唔做,間接令到user department 個個都識自己寫python
但outsource唔驚有突發嘢發生唔夠快咩?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞