做著間公司,唔著重IT部,真係早走早著

325 回覆
517 Like 24 Dislike
Salesforce :
所以Dev好貴人工,貴都唔係問題,係啲人唔掂。
分司外判真係搵唔到人材,點解老闆覺IT廢,因為真係啲人廢
咁Network有問題,邊個 Trouble Shoot?
打去ISP,對方話Check過無事。
你係咪同老闆:我都唔知,我都無計?
老闆WFH屋企開Zoom
用home broadband唔使公司特別support
最多咪教佢用公司sim card開tethering或者直頭用電話join住先
你公司係無Office既?係咪?
事實公司搞埋好多閪system其實都可以用email取替
Infra team唔需要talent
但development team真係要
Out source 完都要搵人main 㗎
我只可以講 有talent 做 Dev既人唔多
關 IT狗咩事,個 End User 連自己要咩都未知
出張 Tender 出嚟
要人做返啱佢?
認真咩?
上百度睇殘體文件 仲要outdated
呢個問題我問左,呢度啲人淨係話你知 外判同上Cloud就得
算啦
唔著重it既公司早走早著好過
根本佢地唔會有咩競爭力 一係就d小型公司
做都做撚死你
當然你做埋d咩農業畜牧業另計
香港地d公司好多都仲係要你work hard 但唔需要work smart
見過深圳 IT 連上 Rack 都唔識
M6 螺絲都未見過
試圖同我用「索帶」索隻 24 -port switch 上Rack...
俾finance 出
師兄,你真係無接觸過大陸 同 印度 it, 佢地質素真係勁到呢
做過AWS Microsoft 同 Google未
其實最重要係... 做outsource 個班對你間公司既心態係wfc, 大不了咪辭職走人,無交接你又管唔到,最後死既一定係自己,匯豐之前咪就係咁
可能只係 google drive
99%連登仔唔係IT 最多係砌機
發達國家就係
上面14億人洗咩諗automation
佢地唔係IT唔會明
十幾年前,話大陸印度IT replace 香港。
最後就係IT 人工好高,因為無人
香港商家佬:“rent seeking 洗咩諗咁多“
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞