做著間公司,唔著重IT部,真係早走早著

325 回覆
517 Like 24 Dislike
好正路
連內地同阿叉呢班低學歷嘅人都做到IT Support
喺香港班IT 狗無本錢同個老細講佢有幾重要
就算你話要寫program就嚟AI遲早都取代到佢哋
轉行算啦屌佢老母仲開埋啲垃圾post圍爐
真,一間唔注重IT 係好撚難做,明明好簡單解決嘅野,係真係難做好多

最簡單Login唔到都可以哂你半日
幾百人嘅中小企
可以outsource 出去
因為太多IT好似樓主咁呃飯食咪覺得唔重要
唔係無IT都得
係無你做IT都得
大把印度IT
好撚垃圾

一個問題遇幾次,可以次次哂你幾個鐘先解決到

但偏偏一定要靠佢
香港地一個揼曲佬價錢
上面請到3個role
pm/ba (售前), code佬(提供服務), operation (售後)
人地仲要包wechat 假期/放假應機
以為講緊曼聯
唔好咁無知好冇….
apple 都係咁之嘛

中小企有咩問題
講咩9
外判IT部
做in house係洗錢部門喎 如果你係做賣solution 果啲公司 IT就係搵錢部門
因為通常End user都係接觸L1
而L1通常係最廢果班
仲有洗廁所執垃圾
但現實係好多公司近十年都Outsource 緊IT部門,角度唔係IT唔重要,而係IT部門唔重要,只係留番幾個人做Vendor Management,其餘手腳野全部外判用現成服務,由其現時Cloud, As a Service類型越來越多,如果願意每年洗3/4百萬買服務,大把外判做Custom-made都仲得,而且點計都平過自己養隊人。
如果你公司1000人,計糧計埋713commision sl之類,正常都唔敢合埋眼唔對數就出街

pqyroll層面黎講係可以減少一部分人手既
Outsource咪得
勁既印度人都識移民去歐美做
請平價印度東歐人一樣要執屎
無it一樣run到? 俾個例子黎?
it狗表示剩係做it公司

遇過唔少公司用outsource
然後對間公司乜差都唔知
又冇料
應該搵咩人報fault都可以錯
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞