做著間公司,唔著重IT部,真係早走早著

325 回覆
517 Like 24 Dislike
換公司所有野
因為90%連登仔係做Support
寫字樓空置率會不斷升
諗住outsource去印度IT 唔通又話你知
vpn 係我set
firewall 係我set
password 係我set
ip 我又知
點樣hack 唔到
你炒我第一日會即刻terminate 晒我d access?
sorry it 狗不嬲無咁快手

你email 覆緊咩內容 我想睇隨時睇到
你上緊咩網 我有心check 又check 到
況且你班user 上網睇波 it 會唔知咩
出晒alert 啦 話呢個domain block 唔block
個d 飯鐘日日彈愛奇藝alert 出黎
printer換墨,影印機換炭粉
咁你舊公司廢
條友真係唔識,唔理公司大定細,老闆級不嬲都係另一種服務。
無錢請人,梗係識既幫手做埋
係咪咁計較先
IT infra / support / devops 討論(11)
https://lih.kg/3597065
係冇左唔得,但真係唔需要重視,太易請人,成街都IT人
易請還易請
而家咩職種請個正常人都難
更何況毒撚居多IT行業
個個古靈精怪先慘
插咗電未?
連燈同現實都跟唔上潮流
根本宜家都大勢所趨都係請個it/文職做打理vendor
同個vendor同內部user做中間人玩下射波
好處個vendor可以隨時換
你走左/玩野 D野又唔驚無人識又唔洗做handover
仲點會驚你渣著公司春袋, 年年加10幾20%人工比你
你問管vendor定自己落手落腳做難D
其實就55波, 分分鐘前者仲難
一個你要唔識野情況做到野出來
一個你要識哂D野先做到野出來
是咪聽唔明
香港掛名IT 實際係BA 同PM
只係負責拋波比人
所以要著重 都係印度/深圳 真IT
你既IT人係Support?
你就唔好傻啦,
hk and macau director夠唔夠大呀,用電腦既tier黎講係最高層,對上已經係唔用電腦果堆黎
定係你公司唔夠international,所以階級咁重呀?定係你同老細唔夠close,唔會同你9呻下呢啲事?
Whatever la
淨係feel到你幾old school
夾硬要apply你果套落人哋度,我都話明俾你知無分階級

又一件block得
多謝你,記得block
公司啲IT system software 仲要加埋maintain都靠外判真係死得人多 呢個世代有邊個apartment 同IT system無關係 出左事成間公司無人識搞 打個電話畀外判公司搞成日 真係多得佢哋唔少
old乜撚野school, 就算係MNC, 見到你大粒d都係會serve你快d架啦

IT的確某d煩位既待遇可以係人人平等(例如security堆policy對MNC高層隨時更嚴),但support呢類operation到不行而且對公司整體唔係超大影響既問題(只係對本人有影響), 就梗係會分次序睇你咩職位架啦

畢竟你影響到大粒野,即係影響緊全公司嘛
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞