做著間公司,唔著重IT部,真係早走早著

325 回覆
517 Like 24 Dislike
黃金砌機先係真It
好大仇口
outsource最大好處將責任都判埋
同埋outsource果間公司主要賣headcount
出唔到人outsource果面賠錢
好多公司都將D野拆哂出去
連燈仔日日屌加價果間公司
其實24小時都有人做野
你請成team正職人24小時幾貴
整電梯, 整mon, 清潔, 保安, it系統都判出去
你諗到/諗唔到既都判哂出去
內部只係負責managment
可能個admin部同你it部一樣都係只係睇住vendor做野
垃圾HR笑而不語
一語中的,搞到佢啞咗
著唔著重都係請班廢人,有撚用咩

有邊個香港既banking app認真好用,真係無囉

反而富途呢d大陸app 仲好過本地local
中小企邊有咁多錢整
最多都係EDR加email filter
就算有email filter都只係無咁多spam
但一樣有好多
我依家係加拿大做緊MSP project man
一樣好撚多中小企對IT係who fuxking care
仲大把公司用緊MS server 08,12
盡可能都唔畀錢落server
printer都成日壞唔肯換嗰d
自己帶隻私家返算
睇吓國泰就知道賴嘢

外判真係唔會幫你睇到咁緊
合約寫A咪淨係做A 做多啲我冇着數

Internal
見到有問題你都可能會做埋其他嘢 JD雖然淨係寫A
但係呢啲關乎自己份工 亦都可能會牽涉啦bonus
同埋都叫有歸屬感 上新聞話咩公司有啲咩漏洞泄露咗客人資料 自己都唔好受
正常呀,Fine tune就有錢收
駁唔到就收聲啦,好撚柒
你咪試下。
如果大陸同印度真 Replace到香港有料班人。香港唔會搶到咁高人工。

人地外判出去,因為真係請唔到啲有料既IT人
但係internal貴就會寧願outsource
外判就算養IT黎做咩?
樓主寫錯字?
幾百人已經唔係中小企
你自己睇下近期政府out source system develop班友嘅後果
BYOD/WFA情況公司只需提供雲端服務,員工用乜設備係員工自行負責,公司仲可以大條道理話係員工福利,提供自由工作環境,你想用自己iPad/電腦/電話乜都得。
補充參考:
https://zh.m.wikipedia.org/wiki/Azure%E8%99%9A%E6%8B%9F%E6%A1%8C%E9%9D%A2
https://azure.microsoft.com/zh-tw/products/virtual-desktop

早十年VDI技術成本好貴,但到現在已經平到唔係乜錢,一部虛擬機包埋License,仲可以分比唔知幾多人用,如果行M365一條License仲有埋Email、Office、Mobile App、Security, etc一系列的服務,對中小企業黎講完全夠哂用。
呢啲公司做唔長

out source IT = out source 公司所有商業資料 & 個人資料

咩世代阿家吓, 個 system 入面可以話係你全公司立身之本喺曬入面。由員工資料到客戶資料、 由客戶通訊紀錄 到 訂貨供應商紀錄、由公司現金流動紀錄 到 各項商業活動全部 data 都喺入面。

敢放心擺去3唔識7嘅 out source公司比佢哋掌控曬?

齋講個信字,轉頭 copy 一份攞去賣完你都唔知。

正常最多租對外 server, database 同內部系統 就算無 IT 人都最低限度要放公司入面嘅實體電腦。

利申:
公司用印度 IT remote system support
Pleas further explain

As A Service
aaS
近年都興玩租printer租pc租iphone
呢個真!
國內有料上晒廠做
夾過深圳班in house IT support 連裝 Hard Disk 都唔識
用牛皮膠紙貼隻 Hard Disk
睇見就眼火暴
你搵本地做
quota得仲貴 埋唔埋到尾都成問題
宜家起碼埋到尾有野睇, 唔好理佢搞成點
本地D it跳槽文化大家又唔係唔知幾勁
基本上一個新系統走左幾轉人
都唔知搞唔搞得店
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞