做著間公司,唔著重IT部,真係早走早著

325 回覆
517 Like 24 Dislike
中小企,幾百人公司, 都無IT dept, 其實其他dept都養左幾多廢人
判咗幾多%
係咁on9 架啦尤其d 港資為咗慳少少全公司用d 垃圾電腦慢到仆街個d 拖低晒個效率其實計埋人工貴過換機好多
邊個話冇 sales 冇客,我當1個5皮野油頭跟50 個客,老闆炒鳩油頭另外請個2 皮妹妹,你覺得油頭1定帶走好多客
你呢個例子就證明咗IT 部應該外判畀人做
唔通間餐廳整個IT 部就寫到個Foodpanda Deliveroo 出嚟咩
好似twitter一樣,極速炒哂班友,但最後發現炒左唔應該要炒既核心人物。要用返高成本再請返佢地
1. 因為user 90% 唔識形容問題,而restart 又真係解決到90% 既問題
2. 因為公司無請到1:1既it 人幫手,所以咪要等

3. 因為你職級唔夠高,你識下去到top management, 10分鐘內必有真人出現,就算mouse 無電都一樣會黎換
走到咁上下就會有人建議寫個新系統
本身吾係靠tech賺錢嘅公司早走早著。

利申:成功IT狗新account😂
銀行果班IT真係垃圾黎,要炒都正常。
所以班低能俾vendor 搵笨係應該。公司都唔尊重IT,俾著我見到問題都唔會出聲。
班友未outsource 過去印度以為平靚正。你係吹唔到佢做野,夠膽死做一半收你一半錢就停左唔做。
怪就怪人工高既唔請,請埋d冇經驗既IT返黎
叫HR做埋IT最符合資源運用
真,國內有料既都去大公司做。老闆貪平請過個國內同事,幫你database port位直接放出街又唔加password,真係乜都睇晒。
所以有d IT 設個bug 保飯碗,但有一日下手接手就俾佢舊屎玩死。
你知唔知做銀行有幾多規限要跟?
大陸人係一定要管
其實唔只係IT,好多部門都有依種bugs,有人既地方就難免
咪當合埋眼睇唔到
你都識講中小企, 咁細間根本無野需要maintenance
有啲咩一野outsource出去頂幾年咪得
好多大公司仲用緊簽到紙,超級唔理解
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞