做著間公司,唔著重IT部,真係早走早著

325 回覆
517 Like 24 Dislike

ai 係教放前面喎

internet 同 firewall 中間
根本就係俾人炒左心理唔平衡
hack 返公司
ip address, password 本身有
所謂嘅hack 只係打返password
或者本身在職個時已經有backup data 返自己屋企

做it 不嬲要入其他部門folder 如無人之境
睇hr 今年purpose 幾多bonus / account 出糧幾錢
㩒幾下就有

炒it 係弱智老闆先會做
明明自己啲data 痛腳係晒it 人手上
it 人一被人炒 就揸爆佢春袋
師兄 我做咁多年 前前後後 join 呢啲IT會
都過百次香港IT 大部分都係BA 同吹水PM
問得Tech啲 就話要問大陸/印度 engineer
你覺得香港人勁?勁喺邊
你公司我唔知
我公司嗰班真係改個密碼都要攪兩日

幾個唔同platform個個對密碼要求都唔同
仲要改密碼時限又唔同真係一班人才
諗起連x罰
你都識講係 BA 同 PM
講Tech
講起就嬲
最後我做埋依啲專材個份
你咪撚on9喇
依到先最多it人
唔好話搵中東整
搵香港vendor都奶野
一睇就知係搵班fresh grad去寫
on9
人工同你喺公司有幾難被取代成正比
你被人炒點禁幾下hack 返公司
係呀
公司個vpn 係pa firewall 個到set
client to site + site to site
無試過獨立搞個vpn server 出黎
香港班IT, 咪剩係識please handle個堆垃圾PM
有冇例子
外包已經足夠
我睇死間公司連cyber security team都無
依啲垃圾公司唔做算撚數啦
職級高低都係要撳飛仔等,分別在於佢哋有秘書幫撳
Remote班人搞唔掂先會pass俾係公司既it
我做過獅子 IT,係頂唔順跟個廢柴
外賣apps咪即係外判外賣部囉,即係而家外判it部咁,唔通間間餐廳自己寫個apps呀?
上哂Cloud行Internet,如果有乜事都係搵ISP,有無條Team系度一樣係做唔到野,除非機構大到/本身就係網絡供應商,否則大部份情況差別不大。
加上Covid後更加已經BCP Always On生態,公司Wi-Fi/Boardband有乜事就自己連手機上5G,正如WFH一樣,有事一係自己搞一係等。
當User習慣左睇餸食乜飯就自然無投訴,而老闆就會計請隊人Real Time Support vs 4Hr SLA價值同分別係邊。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞