做著間公司,唔著重IT部,真係早走早著

325 回覆
517 Like 24 Dislike
屌你,BA同PM識乜IT,要識IT係請個SA,要埋識寫code既。
Dev 做得好要識勁多野..
基本 business 要明
infra 要知
電腦原理要識
framework 要了解

重有一堆 non functional 要清楚
Technical PM 先矜貴.
普通所謂PM,通常做PMO.
但係香港老世只請 BA /PM, 根本吹水唔做野,
炒曬佢哋冇分別
SA 都夠頂。
幾百人仲中小?
小朋友
我見過某個餐廳group個寫字樓重玩緊fax機果種出單機
第一次上去以為時光倒流返左去六七十年代
以前睇電視先會見到既野
冇錯 大字=正確

你老母係雞
唔好傻啦,秘書會直接搵公司 IT support 阿頭,佢就會派個人9秒9走黎。個秘書重要撳飛仔等,只係佢老闆未夠高級啫
因為你公司貪平,搵d同 印度大陸 合作既公司
最近最多公司都係咁,成日話做唔到,唔識整 拖到project期完,收錢 走人
但點吹水,你都係要跟。。。個規限去做,不過會行好多on9路啫
重點開會唔帶個sa,ap去,咁on9既公司都有
正常操作
係 我朋友鬧到班PM仆街 佢舊公司叫國X君X
成班PM請返黎開會 帶更多既問題俾落手做既人
因為佢地聽完都唔明 要梳理件事根本做唔到
浪費大家時間 偏偏佢老細就鍾意一班吹水既人做管理
Tech果班就做到隻狗 痴撚線公司
呢啲只係hardware
銀行system 死咪一樣拎唔到錢
銀行core banking system係可以買返嚟 t24果啲
但咪一樣要請成team人啲做
唔係講而啲general IT related support
應該係講啲digitalization 嘅IT development team?
咁係因為legacy,當果班人退埋,一樣都係焗轉system,現在已經係轉型過程中,新興銀行FSI已經玩緊Cloud/SaaS,未來10年應該應該轉得七七八八。
講到internal好勁咁

好撚好笑,老細要排隊撳飛仔
秘書叫到,CEO書房部機remote唔到
都要你即飛的過去
因為咁會比人知自己係一個廢既PM,可以架空佢
所以無Tech 做PM 只係可有可無既Level
IT係寫program, 唔係做維修
等同於金融=/= I Bank
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞