(癥結) 醫生要3分鐘睇一個症 反映咗醫生嚴重短缺

244 回覆
310 Like 78 Dislike
唔想等要環境 用錢解決去私家

公家醫生好 但唔好俾得幾舊水
以為自己大爺咁要私家環境同服務
過到專業評核我理9佢咩公開試成績
係公立醫院醫生短缺,私院同診所醫生日日數緊銀紙,點解佢地唔番去公院幫手?
關咩事啫
而家醫管局咪醫藥分家
解決到問題咩
大佬…要再讀過啦梗係,唔係個個做得
我唔反對加學位,但就要好好諗下點確保收返黎嘅學生係有質素
有幫手做下demonstrator,睇到啲學生嘅態度一年差過一年
我記得頭一兩年啲學生會好專心同投入上堂,但而家呢兩三年變到好似小學生上堂咁,Prof有Prof講書,學生有學生玩
最on9係好記得有個學生覺得自己好幽默,Prof見佢上堂同人吹水笑得好大聲,影響到其他人,就走去問佢啲簡單問題,而個學生嘅答案係「我唔係mbbs,我係nursing/dental/pharm 」但個course係只有mbbs

其中一個我唔想喺香港嘅理由係唔想將自己嘅健康交喺呢班人手上

相反有極少數好專心,會問建設性問題嘅學生,通常都係出生自一啲唔係幾好嘅家庭,佢地比同學少資源,但就真係有心讀書,想做醫生幫人
我地係需要多啲有心嘅醫生,而唔係好似而家咁有家底嘅人就大曬,出到黎一陣開完病人個肚又唔知去咗去邊又搞好多醫療失誤
多左窮人其實窮人生活唔會改善左
無話過要窮人生活改善喎如果個社會係大量窮人得到極少資源,跟住d有錢人移民同外國醫,咁先係佢哋想得到嘅嘢
唔比佢地去私家?
公立加到天價都冇用
招呼唔到咁多客先係問題
當年入CS班人真係唔知而家點
呢啲都係部署,引入平價醫護人員嘅數據
點會唔關
醫藥分家嘅話可以幫大聚養成一個習慣
就係唔需要乜都搵醫生
輕症嘅人(冇保險)會識得直接搵藥劑師配藥
點都減輕到GP嘅人流

最大問題係醫生再冇藥廠妹搵佢哋sale藥
估唔到咁多人會幫醫生果邊
唔夠人係事實
佢地維護自己利益都係事實
自己諗點解醫藥分家同放權比護士可以即時舒緩到壓力但點解都唔做
而唔夠人呢樣野係實際比數字上更加嚴重
因為而家公立流失得好勁
個個好快就出私家
公立醫生人工已經好高
但出私家輕鬆已經搵得返個數
除咗唔夠人 其實都比私人市場玩壞咗
比錢買醫療服務係合理 但太過份就唔人道
公立就醫生做到仆街病人又排到仆街等死
私立就大把資源但冇好好利用
香港一個本身貧富懸殊咁大嘅地方玩醫療完全自由市場最終只會愈玩愈壞
真係大癲
睇連登就明點解獨裁者會有咁多人崇拜
明明自己先係受害者但會企喺加害者角度諗野
最冇道德既一群人話自己有道德光環
準你老母
因為由頭到尾係人口政策問題
而我唔明點解頭幾個cm 咁多負評

唔好話我話 準備又有人提出加學額
降低要求 去解決問題

雖然唔反對
但搞清楚原因係政策問題在先
好過啲仆街同醫生吹水,屌佢嘥哂時間又阻下一位
仲有班人話香港醫生人工已經唔算高
英國NHS 專科醫生頂薪先岩岩同香港FG 醫生差唔多咋
仲未講出去私家搵錢嗰班
俾一堆錢TRAIN 完一班醫生咪又係個個跳去私家搵錢
講黎講去操控到個局面失控得咁緊要
咪又係佢地想維持自己醫權勢力搵錢咋嘛
歐美啲醫生都係流但係人地有分級制度。多啲醫護參與起碼有保障

病人有事會去街房買藥去社區護理站問野。駐站藥劑師同社區護士會初步睇一層,唔對路就會建議去睇診所GP。診所GP得7年貨仔都未必有經驗捉到症。但係至少有做lab test可以唔洗估估下。真係估唔到就可以轉介上專科睇。

但係香港就係平時靠估估下。買啲無用保建品問下街坊。到真係唔想估或者出症狀。就直接沖去急診,驗到有事上病房已經中後期。最高級既醫療資源一半比有錢人分走,另一半就比啲小病小痛既人沖散。真正有需要既人就係個堆人入邊。而香港最多既診所能力只係退化到觸診同寫假紙。
而家去睇私醫要俾錢所以去政府喎
無啦啦要俾錢藥房佬就會唔去政府?
係咪搞緊笑
成日講醫藥分家
根本醫管局已經做緊
鼓吹依個方法根本係緣木求魚
想俾錢藥房佬賺
香港人口結構咁多廢老 教得幾多個

要等到佢地死得七七八八先得
藥房會同醫生一樣用過百倍成本賣藥?
增加供應選擇會冇用?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞