(癥結) 醫生要3分鐘睇一個症 反映咗醫生嚴重短缺

244 回覆
310 Like 78 Dislike
香港人均醫生得德國嘅31%、英國嘅50%、美國嘅55%
當香港唔夠醫生,係會導致公立醫院唔夠醫生,於是公立醫院返shift就會密,會burnout,要三分鐘睇一個症

醫務衛生局2021年資料有同日本比
日本比香港多25% 醫生

畀埋引文你
香港醫生短缺的情況,充分反映於香港人均醫生比例遠遠落後於其他先進經濟體。 香港目前每1 000名人口有2.0名醫生,遠低於新加坡(2.5名)、日本(2.5名)、美國(2.6名)、英國(3.0名)和澳洲(3.8名)
source: https://www.healthbureau.gov.hk/cn/press_and_publications/otherinfo/210500_amendments_mro/index.html

如果唔明,我講個例子
有個城市有100個人
但只有50份糧食

最有錢嗰10個人買走咗25份
其餘90個人攤分淨底嘅25份
你話點先會夠?

除左醫管局加人工
有咩方法令醫生願意留公立醫院
而唔會「流失」去私家度做星球人、月球人?

我假設醫管局醫生人工加50% (每個醫生10-35萬/月)
我估下有咩影響先
1. 市民要交更多稅去請公立醫院醫生
2. 少咗私家醫生,私家天價診費會再貴啲

再講遠少少
難道私人市場嘅有錢人就唔會用天價人工挖角?
到時人工診金加得多過公立
會唔會再「流失」去私家

咁醫生會唔會再話醫管局刻薄?

唔夠醫生就係唔夠醫生
公立私家兩邊鬥加人工
除左醫生漁人得利
最後受害嘅依然係香港市民
點解咁多醫生反對加學額?

加完就可以三分鐘睇一個
反正加學額就唔得
會考個個30分嘅醫生 三分鐘睇一個一定專業過
會考29分嘅醫生 六分鐘睇一個
總之就係學位唔可以加 醫生唔可以多
病人數目一直增加 按比例加人工就可以醫到
10萬一個月可以10分鐘睇一個病人
100萬一個月就可以一分鍾睇一個病人
現時香港醫療問題不盡然只是不夠醫生,還有是缺乏其他專業獨立地參與健康問題診治,特別缺乏的是護士的參與空間。醫生並沒有expertise於所有健康問題的診治,例如複雜傷口和造口問題是護士診治的expertise,所以深圳專科護士有法定處方權,在外國專科護士也已經有獨立健康問題診治及處方權數十年,經驗和科學研究已經證實專科護士診治病人健康問題療效至少等於並很多時優於醫生,包括更低的死亡率。
香港專科護士對獨立健康問題診治和處方權爭取多年甚麼執業範圍的擴展也沒有。連業界外的市民也早有這個訴求,有議員在立法會會議向政府提問會否跟隨世界發展引入獨立健康問題診治和處方權的Nurse Practitioner制度,而我們的醫務衛生局局長盧竉茂已即時作出拒絕。
(https://www.info.gov.hk/gia/general/202302/08/P2023020800602.htm)
醫生多咗但質素下降死嘅人咪一樣多
自欺欺人治標唔治本
要處理係個問題嘅根本
日日N咁多個個60+嚟香港
點樣長遠規劃到10/20年後醫療嘅資源運用?
嘥氣啦

仲有真正為錢出咗私家啦
駛鬼係公立痞
每個去私家嘅專科醫生
曾經都係公立醫生
膠都唔想比你
其實短缺又點?
香港人均壽命世界top,仲唔夠?
你妒忌醫生人工高?想拉到英美咁賤價?
香港人值得更好嘅醫療
你覺得輪候時間冇問題?
短缺的確係一個根本原因
人均壽命世界top
証明香港已經有非常好嘅醫療
輪候時間?不如教育下d廢老唔好甩皮就話睇醫生,兩聲咳就排急症
香港人均醫生幾多?
對比其他發達地區相差幾多?
全部醫科生簽約唔準移民咪無流失囉
樓主天真到覺得流失=去私家
香港人均壽命世界top
証明香港唔需要高人均醫生
唔加學額唔係你鳩噏就係事實
明明根本一直加緊
「本港近年飽受各項傳染病衝擊,醫護人手處於長期緊張的局面。為改善此現象,香港大學醫學院指有條件在未來4至5年增加醫科生名額至400個,較目前2間醫學院均不足300個增加約35%。港大醫學院又指政府放寬海外醫生註冊或影響收生,但認為學生海外讀醫並回港執業亦非壞事。
香港大學醫學院院長劉澤星指,醫學院有條件在未來4至5年將學額增加至400個,外界關注港大醫科取錄聯招學生的比例偏低,未能兌現醫學院多年前的承諾,劉澤星認為大學擇優而錄更重要。目前本港兩間醫學院的醫科學額均為295個,劉澤星表示學額在過去12年已增加4成,醫學院有經驗應付。」
呢啲新聞報完出嚟
你估真係諗住為市民提升醫療質素?
為咗引入大陸醫生鋪路咋on9
其實原因唔係學位太少
係人口太多
唔係醫生短缺 係公立醫院短缺
香港醫療最缺乏的是其他專業獨立地參與健康問題診治,特別缺乏的是護士的參與空間。醫生並沒有expertise於所有健康問題的診治,例如複雜傷口和造口問題是護士診治的expertise,所以深圳專科護士有法定處方權,在外國專科護士也已經有獨立健康問題診治及處方權數十年,經驗和科學研究已經證實專科護士診治病人健康問題療效至少等於並很多時優於醫生,包括更低的死亡率。
唔一定加學位
好啲野其實護士、藥劑師都做到
最簡單:一啲好簡單嘅長期病患者,可能係得一兩隻藥嘅人,可以唔洗去醫生到覆診,只要指數合格,病人冇其他問題可以由護士/藥劑師做比藥個個
香港啲醫生好多都鳩流
係中老年人口太多
兒登終於有智者,不是硬要強調加醫學位扭曲香港醫療問題。
咁所以呢?
單計呢個其實無意思
要睇埋人口密度

定你認為醫生係越多越好?
一般傷風咳係醫到無問題 再複雜少少的話 係咪保證到新入職既醫生有足夠training
玩到極端啲:取消自由市場

規定每年最多走幾多個醫生做私人市場,其餘嘅一定要服務公立

用抽籤嘅方法決定邊個可以走
???
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞