(癥結) 醫生要3分鐘睇一個症 反映咗醫生嚴重短缺

244 回覆
310 Like 78 Dislike
反對加學額根本係傻鳩收多咗人唔代表考核標準下降
cu hku其實一直加緊學位 ust 都諗緊開醫學院 香港一直冇醫生團體反對 係樓主自己仇富喺度打稻草人
醫生唔會肯
如果肯
唔一定要加學位
醫生肯唔肯唔需要考慮,是社會管理醫生,不是醫生管理社會。
醫療系統唔係得醫生
比你下年加夠10000個醫生
有冇諗過地方?其他supporting? 照野、化驗、護士全部都要加,全部都係錢。
當人口老化緊邊個仲有錢比?
一句唔夠教學資源同教授就得
你未聽過?

唔緊要
俾你睇

【本報訊】(記者 李見安)公立醫院醫生流失率高企,為彌補空缺,醫管局向大學教育資助委員會提議增醫科生學額近500個,卻惹來多個醫學團體反對。團體批評,目前醫生人手並非不足,本港平均每一千人有2.75名醫生,高於國際水平,又認為現時醫管局的培訓,不足以應付新增的學額,長遠導致醫療質素下降
你睇韓國都會明白點解反對
所以我搵咗人口密度比香港高嘅地方
對比佢哋人均醫生數據

澳門
每平方公里21868人比香港高216%
2021每千人口對應2.8名醫生比香港高40%
(source:https://www.gov.mo/zh-hant/news/894085/)

新加坡
每平方公里7796人比香港高14%
而每千人口有2.5名醫生比香港高25%
(source: https://www.healthbureau.gov.hk/cn/press_and_publications/otherinfo/210500_amendments_mro/index.html)

兩個地方嘅人口密度都係高過香港
但係人均醫生比香港多25-40%

請問你仲需要咩數據先接收到香港唔夠醫生嘅客觀事實呢?
醫療系統不是醫生領導。醫療應該是所有醫護專業自己領導自己,香港醫生霸其他人的事來診治,當然是無效,害病人,也一定令人手緊張。不過做醫生做不來的事,加幾多人也是沒有用。
兩個都講得啱,醫生唔想放咁大個利益出街(特別係私家)
所以要公私營合作,比返啲甜頭佢地,將啲case掉出去GP,政府補貼佢地。 藥再去藥房配
驚自己人工跌啫
咁計咩都夠
只係人口太多

出生率都好夠
覺得唔夠只係因為人口太多
無需要俾甜頭任何壟斷專業,各專業自己獨立診治自己的問題是對市民健康最根本的保障,這底線沒討論空間。
啱啊 所以咪話淨係加學額根本解決唔到問題 更何況其實香港根本冇醫生企出嚟反對加學位 咁多年嚟醫生護士化驗OTPT學位其實一直都加緊 個問題根本唔係學位唔夠到 但奈何香港總係有班仇富嘅人鍾意屈醫生淨係想自己賺錢 反對加學位 但其實根本冇人反對
在2011年及2014年施政報告中,政府都分別宣布增加醫護學額。 不過有醫生組織當時強烈反對增加醫科學額,認為醫生總人數無短缺,學額太多反引起失業問題。
香港醫生人工差唔多全世界最高咁滯,佢地先最冇incentive要走

NHS做到consultant級先等同香港一個普通醫生,仲要未計交稅
藥房有咩配?
全部GP都要自己配
帶頭吹風cut 人工?
如果唔明,我講個例子
有個城市有100個人
但只有50份糧食
最有錢嗰10個人買走咗25份
其餘90個人攤分淨底嘅25份
你話點先會夠?

????????
呢兩年有國安法唔敢嘈姐 當年科大第一次propose 想起醫學院嗰陣 兩大反到仆街
咁咪引用
最緊要唔洗排咁耐
外國有大量護士在做獨立診治,因為護士有醫生沒有的診治expertise,但你完全沒提。不知你懂世界醫療多少。
咁人哋又冇講錯喎 人哋唔係一味反對加 係真係唔夠資源教咁多學生 培養一個醫生要用好多資源 點加都會有上限 所以咪要加咗需要嘅資源先 之後再加學位
香港公立的費用低到近乎免費
根本永遠唔會夠
其實好多傷風感冒根本唔洗睇醫生
不過為左張病假紙先迫住睇
醫生簽病假紙都簽到手軟
就算生意差 人工低過公立都好 都唔會肯同你入公立捱
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞