(癥結) 醫生要3分鐘睇一個症 反映咗醫生嚴重短缺

244 回覆
310 Like 78 Dislike
NHS要做到consultant級,人工才到香港APN(或護士長)的水平。
傻鳩,呢個問題寫論文都講唔撚完啦,我而家上連登覆post係唔撚係要寫100頁詳細分析?你個撚樣comment一句,乜撚都沒提,你係咪三歲小朋友啊?你又懂多少啊屌你老母?
幾多年前呀大佬 同埋得個幾丁友反對 有人反對都無用 到最後咪又係加咗學額 加咗之後依家排公立咪又係要勁耐 根本香港嘅醫療問題主因唔係醫生反對加學額
喺香港真係好多受害者幫醫牲洗白

成班斯德哥爾摩症候群
外國政府一直強調醫療改革的其中一個重點是護士獨立診治,一大段分析一句都沒提其他專業,明顯是醫生中心主義扭曲世界醫療現狀。這根本不是字數問題。
上面好多拜醫生教的信徒,兒登愚民真是好恐怖。
咁的確係得醫生同護士接受嘅培訓廣泛到可以獨立診症 叫個化驗/放射睇病打針開藥 病人都唔肯啦
HA有Advanced Practice Radiographer 是會參與診斷的工作。
根本醫權過大
有幾多醫生真係用心醫病人
星球人月球人應該係得專科醫生/名醫先有

普通街症唔知道有幾多

其實睇個傷風感冒呢D minor 嘢唔洗咁專業都得,藥房求其執幾粒藥都得

支持引入海外醫生,等多D人可以book到街症,可以睇醫生平D
仲有班愚民幫班月球人醫牲打晒飛機
個個都轉晒去做私家醫生
冇保險邊有咁多月球人醫牲啊
保險比咁多claims最終咪加價
公立醫院唔夠人手 私家又貴到死 保險年年加價
班愚民終身都係被醫牲剝削
醫生最後都係會過目的 同埋睇Radiography只係診症嘅一部分
醫生沒有expertise於所有醫療問題是事實,如果唔係HA都唔會有明文寫在報告的護士診治服務。既然如此就應該立法讓所有醫護專業各自獨立診治自己有expertise的問題,全球多年發展也是如此,香港是極少數的例外。
另外一個問題係,當你自己或者屋企人有事要做手術,冇人會想係公家醫院做手術(睇下內科病房就信),而私家醫院個價根本唔係普通人可以afford到

點撚解我交既強積金買樓唔可以用,睇醫生又唔可以用,一定要等到退休先可以拎出黎?仲差撚過啲保險狗一黎sell份saving plan鎖你十年八年,政府直接鎖住舊錢直到你退休
所以要爭取的就正是法定獨立診或診治,全球發展也是如此。
街症不知幾好搵 仲要多數收現金 大把走盞位

連登神醫鄧幹耀 全盛期一個月分分鐘幾百萬
醫生霸權最後受害的只會是香港人自己的健康
人均壽命top只代表救護車top 冇邊個地方可以做到香港咁快
喺公立醫院做手術有咩問題?
屋企人做過完全唔覺有問題
住過公立病房都覺得服務唔錯

可能我同屋企人的要求低
只係醫好同出院就夠
唔覺得公立有咩問題
前排因為香港私家抌症,所以最後去咗台灣做手術
發覺佢哋市民真係算係咁,
每個月比健保算好少錢,
但真係隨時可以睇專科,
係真係完全唔洗排個隻,
排好多手術係超快,
就算個邊市民人工少香港一半以上
病人做手術自己包底嘅錢都係好合理.
醫藥分家,啲藥緊藥房買好平好平.
醫生護士就一定辛苦㗎喇,而且無香港搵咁多,
不過啲市民都係煞咁嘈,

佢地真係未體驗過香港私家公立,有
錢醫無錢醫個情況係幾一念天堂一念地獄

遊客無健保身份,所有費用都仲係平過香港75%
手術儀器又多過香港,總體醫院規模又大啲,
連啲單人房數量都多啲大啲乾靜啲,
肯做識做嘅手術同醫奇難雜症又複雜啲,

幾羡慕佢哋醫療體系
係病人太多,公立醫院太抵
免費住院既人一入公立就停津貼
住院太耐會增加收費(如果幾個醫生社工治療師都覺得唔使住院)
門診收費增加
醫生下放適當既權力比其他職系同事
的確每人個experience都有唔同,呢啲野好多時都係base on自己親身經歷
我認識既人當中有唔少都奶過野,所以自己唔trust公家啫,不代表全部人
可唔可以講下有咩問題? 純粹想知
不過我聽講的住院經驗唔係醫生的問題
而係病人的問題
每次識人住院 病房都總會有個病人係傻傻地
入親依啲post總會有幾個謬誤

1 冇加學額
已經加咗成倍

2 冇海外醫生
政府已經放寬咗部份大學唔洗考試都嚟得
點解得大陸醫生嚟?唔係高人工就解決到架。居住質素呢?香港有冇吸引力要人地成家人移嚟

3 香港人工全世界最高
自己睇美國澳洲咩人工
再睇吓醫管局咩人工
好多專科稅後都贏你
講咩星球人月球人
依啲已經好多年前,而家中產走咗咁多,根本私家都收入減少

4 醫藥分家可以解決問題
醫管局已經醫藥分家啦
仲有嚟急症同普通科門診果啲人係百幾二百蚊睇私家都唔肯
你試吓美國加拿大可以3,40蚊美金睇到私家連藥?根本抵到爛
好多時公立都有好多好有經驗嘅醫生
係病房環境冇咁好
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞