(癥結) 醫生要3分鐘睇一個症 反映咗醫生嚴重短缺

244 回覆
310 Like 78 Dislike
我個經歷唔係醫生既問題,係護士做漏咗野。當時我屋企人做完手術,全身麻醉,出返黎病房已經唔洗好痛。過咗2日就有護士話要幫佢拆線,病人已經問咗係咪真係拆得(擔心太快)。

護士話係,拆完之後2日,發現個胸口仲有氣未走得返出嚟,病人要求搵醫生confirm個情況係咪正常。醫生嚟到一睇,發現唔對路,即刻係病房搽麻醉藥再幫佢開返個傷口(成個病房有幾十人,同隔離床係一隻手嘅距離)

如果件事處理得好啲,例如有人可以evaluate下病人個情況係咪真係適合拆線,佢係咪可以慳返唔洗再痛多次呢?

仲有好多細節,唔詳細講,只係想帶出個point係好多沒有被報道既醫療事故都好影響病人,which is why I don't think public health care system is reliable
每次識人住院 病房都總會有個病人係傻傻地

我覺得呢個問題都好撚癲,但應該真係好難處理,特別係多老人家既內科病房,你會見到傻人/彌留緊嘅老人,應該冇人想自己屋企既老人係呢個環境下接受治療掛...

當然啦,一分錢一分貨,冇錢去私家就冇野好講,確實公家平到好似唔洗錢咁
4 真係
我有次做運動爆曬缸 去急症
我都明我無生命危險,斷手唔死得人等幾個鐘好正常

但同期有啲一齊等既係行得走得談笑風生,係咩事?
根本有堆人有好少事都去
香港輸入幾多醫生先夠?
加上香港而家咩環境心照啦
人地外國醫生好睇quality of life
要人嚟香港住幾百呎
仔女接受咩教育?
去國際學校嗎?計埋學費分分鐘仲搵得少過留返喺西方
搵多啲都吸引唔到人啦

所以咪得啲大陸醫生嚟
依個真講錢一定留港
依家考生少咁多,已經係變相加咗學額,再加真係會降低質素,所以你個方法真係最好,分工合作,唔會大材小用醫生
雖然唔知實際上真係有病的人有幾多
但唔好覺得談笑風生睇急症就係冇事
例如apple watch偵測到心律不正 個病人睇落去可以全完全唔似一個病人
又例如我試過因為有膿 所以醫生轉介左我去睇急症放膿
我屋企人血壓200一樣比醫生轉介左去睇隱症 一樣係睇唔出佢有病
所以唔好覺得睇落冇事就係濫用急症
幾日就回帶
【大紀元10月6日訊】(明報新聞網2007年10月6日報導)醫學會反對醫管局建議兩間大學增加醫科學生名額,因現時醫生人手已足夠。

醫學會指出,現時平均每一千人有2.75名醫生,高於國際水準。

醫學界立法會議員郭家麒表示,公立醫院人手不足的問題,是公立醫院的工作環境差、同工不同酬及工時過長等因素所造成的。

定係07年唔計啊
07年加咗而家咪唔使3分鐘睇病囉醫畜
你覺得平係因為你收緊香港既人工啫

香港人成日嫌香港樣樣嘢貴既同時又嫌自己人工低,但事實自己份人工已經比周邊國家overprice咗,羊毛出自羊身上,人力成本增加咗自然喺返售價增加返
每個月比健保算好少錢,
但真係隨時可以睇專科,
係真係完全唔洗排個隻,
排好多手術係超快,
就算個邊市民人工少香港一半以上
病人做手術自己包底嘅錢都係好合理.
如果立法兩日內嘅病假唔駛醫生紙,問題就即刻解決一大半
再向前一步諗 點解廢老三聲唔埋兩聲就排公立先
你都識講佢哋有俾健保,香港無ma
其實係窮人冇醫生睇姐
有保險可以去睇私家
有錢人可以點名叫公立醫生幫佢睇
上年何家女婿咪係咁直接打尖
因為好多人會覺得咁樣係搶醫生飯開,但其實比得藥劑或者護士做既都只會係輕症,與其要啲醫生浪費時間處理啲傷風感冒或者定期覆診,不如將啲醫生分配係需要Advanced knowledge 既重症或者奇難雜症上面,呢類就真係得醫生先Handle到
開幾間人民醫院 即刻搞掂
點睇都係樓主考唔入醫學院就周街吠
你口口聲聲講咩受影響既病人,黎來黎去就係堆連普通醫療保都唔撚買既果堆上一代廢老或者低智商低收入人口或新移民,即係樓主,講真呢堆7頭既存在就係導致香港人口又多質素又劣既主因,死緊十萬八千個真係無壞,香港唔剷走哂批70後以上既廢老唔會有得救
好多傻9護士做左三五七年真係以為自己有經驗夠料問症,屌你當初咩智商先要走去讀護士先?
聽聞好多廢老
日日排街症(健康院個d)
攞藥 然後賣比藥房賺錢
你都識講健保
你試下香港好似某啲外國咁 叫其他人貼錢俾窮撚睇醫生 你睇下啲人會屌成點

仲未計健保係靠長期壓榨醫護人員先勉強維持到 保費都就嚟加到去法定上限
近年已經成日話就嚟爆煲 要靠政府注資
咁呢個問題唔關公立定私家事喎
護士又唔係好似醫生咁 一定儲夠經驗考完專科先會跳去私家醫院
私家醫院請大把後生又幾靚女兼唔捱得(relatively)嘅o靚妹護士 喺護士站吹下水又一day
調返轉公立醫院啲護士先打得
十幾年前一年二百幾個位
而家一年六百了
過幾年仲話再加

你要唔要自己去睇下瑪麗威爾斯每日啲病房逼撚到點樣
聽你講英美就知你鳩up
美國醫生年薪仲撚高過香港
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞