(癥結) 醫生要3分鐘睇一個症 反映咗醫生嚴重短缺

244 回覆
310 Like 78 Dislike
有錢都起多啲大白象工程貢獻祖國啦!
有得睇咪算好 移英撚連白車都冇得call 全部自生自滅
因為太多人呃工傷每14日就去排隊攞假紙
不過呢樣好似已經實行緊?
老人家攞高血壓藥嗰啲
減少啲病人咪得囉,講廣東話講唔正既全部趕走,醫生會自動減人工求你去睇
死開啲啦
講一大堆唔關事嘅廢話
咁仆街歧視考dse 既人
有錢人,玩撚晒
所以南韓咪要加學額培訓更多醫生

香港醫生界好巴閉,自己唔夠人又要嫌大陸啲醫生呢樣果樣,一味掛住自己果一畝三分地,受害既咪市民大眾囉
醫生咁容易做星球人點會走,係護士多
講真係nhs特別垃撚圾姐 唔係點會咁多英國本土醫護走難咁走去澳洲
齋計人工 美國同新加坡仲高
人哋唔係諗呢啲 even打HA/大學工 份糧都足夠afford有餘
我敢講你喺香港做醫生 工餘時間嘅QoL一定好過你打NHS工

問題係個工作環境 同埋基本上一定要識講廣東話(起碼係要一般對答到嘅水平 除咗好少數專科
同埋i school個門檻同使費唔係你想像中咁高
咁都諗到 唔加入共產黨嘥咗你啦
quote新聞數據事實d人負評乜鳩
原來唔係無加學額接受唔到?
25年之後
4成人 65歲或以上
到時就精彩
唔洗引入
比錢人上去睇就得

按現時財政
其實幾年就乾塘有鬼錢咩
Okay
引入大量內地醫生搞掂
好慘慘豬
壽命高還高,同專科排幾年可以並存
你可以90歲先死,不過骨痛眼痛呢啲唔攞你命嘅都可以玩到你日常生活大受影響
新加坡同美國有冇數據?
捉錯曬用神
先唔講反對加學額已經係打稻草人 呢幾年已經加到仆街

個重點唔係30分可以做醫生 29分嗰個就唔可以
係你越收越多人 配套硬件教職員跟唔上 變相個教育同訓練水準就會下降
以前一個醫生落病房帶4 5個仔
而家一個醫生教8個人 有啲科直頭十幾個人一齊上
你鵪鶉啲嘅 可以成日冇同病人講過嘢做過檢查
去到呢度已經唔係就咁學生質素嘅問題

冇錯 學額只係一個數字 學你啲傻閪話齋 可以話加就加
但設施配套唔係話多就多 瑪麗威爾斯就係得咁多病房 就係得咁多醫生 就係得咁多病人
學生越多 每個人嘅臨床exposure相對就越少
你學生多30個 去邊度搵多兩間內科病房畀我教書?
唔好講真話,連登醫護狗唔鍾意
安樂死根本可以解決好多問題
係啦得啦
知你RN 勁喇,nursing 依家收生幾分?
遲下ai睇症唔怕
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞