九龍城寨好好睇? 究竟我係咪入錯戲院睇錯戲?

560 回覆
264 Like 990 Dislike
反向宣傳

你講得出點廢法,咪唔會比人笑

大佬而家樓豬重流過反駁隊
今時今日仲信D濕鳩KOL就抵你比人呃啦
睇頭幾個comment 已經係啦
話唔好睇好似係樓主錯咁
的確口味個個唔同,但我肯定好多人都唔會擺依套太高

值得一看,就係咁多

毒舌飯氣可能有一日屎忽痕會重睇 依套唔會啦
同類我不如睇一個人的武林

唔明點解撐港產片就要戴濾鏡睇,買飛入場,心意到就得

你100蚊成本我都係會用hollywood 電影比,因為我都係用同樣時間去睇
命案最多咪輸動作同美術
論劇本論演員/演技 整體節奏 點輸?
講一句就信
你有冇咁聽你老豆話
咁劇情老土都可以好睇㗎喎
同埋佢係漫畫改篇
我睇到你嗰句咩古裝武俠就覺得你根本唔撚知
明日戰記夠係咁啦
一上netflix 咪知邊個冇褲著囉
樓主獨醒撚
大陸已經大批吹奏緊
真心唔係收錢果隻

樓主應該睇開文藝片?
「可圈可點」怎樣解? - 馮睎乾

朋友問「可圈可點」用法,他一向解作「值得斟酌」,但上網見很多人說,其實表示「值得讚揚」,到底哪個正確?你也許說,詞典怎樣定義,就怎樣用好了。這固然省事,但不一定能弄清真相。字典最民主,權威的確來自眾人,不像世上很多政府,說權力來自人民都是門面話。工具書編者的職責,是客觀地考察和記錄,不是主觀地臆斷和教育。字典定義非永恆不變,反而有必要按實際用法,時時修訂,我們可參考,但不該盲從。
查《漢語大詞典》,沒有「可圈可點」──大概表示沒有古人這樣寫,我也的確沒在古書見過例子──只有「圈點」:「用加圓圈或點表示文章的句讀;圈點也常加在字句的旁邊,表示精采或重要。」台灣教育部編的詞典則有「可圈可點」:「表現突出,值得嘉許、肯定。」我早留意到台灣人寫「可圈可點」,總是作「值得讚揚」解。也許因為網上搜到的「標準」答案,都源於台灣編的詞典,很多人就認定這是唯一正確的用法。問題是:很多香港人幾十年來都不是這樣理解「可圈可點」,包括我。
我清楚記得,自小看香港的報紙雜誌,凡「可圈可點」皆微帶貶義,解作「可商榷」、「須斟酌」,跟台灣用法大異其趣。互聯網出現前,我沒印象見過有香港人把「可圈可點」當褒義詞用。請教同樣在香港出生長大的王偉雄教授,他跟我不同代,但對此字的理解,跟我完全一樣。近年他聽說「可圈可點」是褒義,覺得自己一直用錯了,從此避而不用。上星期在林夕的專欄見到這四字詞,也是港式用法,我立即如獲至寶,向他求教。夕爺說,他也知道讚美意思,但自己通常當「耐人尋味」、「有弦外之音」使用,不管原義怎樣,只要不太離譜,約定俗成就好。真有趣,兩人掌握相同資料,但取態截然不同,一個避用,一個照用。
我的看法是:圈點是古人標示金句的符號,泛指「好」,但也隱含「值得玩味」意思,引申下去,不就有「可斟酌」的用法嗎?換言之,台灣人慣用本義,香港人慣用引申義,大陸人似乎莫衷一是,曾見大陸網民在天涯討論區問「可圈可點」的意思,沒什麼結論。至於我,態度較接近林夕。路,是人行出來的;字詞,也因為人用得多了,才會進入辭書。
唔明
上左netflix之後點
有咩唔好又唔講埋
有嘢屌就屌
收收埋埋做乜撚

我就睇咗
故事完整
無愛情線,非常好
打得幾好睇
電影唔期望角色性格刻畫會深入,勉強叫足夠
有d shot 寓意幾好,無睇漫畫,唔知應該歸功邊個

自私加分位,係我好耐冇睇功夫片
明日戰記上緊都已經比人屌對白老尷,劇情唔得只係入去睇cg
Cg係有荷理活b級水平

不論連登定影評都咁講wo

咩打到你無明天,天幕就係我,天可以灰地可以灰
套野上緊已比人笑緊
得打交拳拳到肉爽 啲劇情老撚土又夾硬
後半開無雙啲槍又鳩fae
飯氣1我覺得賀歲喜劇片黎講真係唔錯
票房破7000萬,香港史上第二,都反映咗好多野

不過你咁醒目仔,咁叻叻,肯定識睇戲過好多香港一般人啦

Aftersun 岩哂你呢啲勁人睇,香港電影咁垃圾唔岩你
好多人帶風向
吹到十年難得一見咁好睇
睇完根本一般貨色
發輝製作室喎pr
點樣流浪地球CG團隊
一早講明本土科幻片係開荒牛
又乜嘢道德綁架
不如話你哋要求高
話說 我係睇完漫畫 接受唔到依加班友個LOOK嘅情況下入去睇 睇完反而覺得好睇 算唔算有撚病
你咁小心咪等d+ netflix上先睇囉
似講第2集,第2集係出晒事
樓主完全無講過故事入面內容
純話老土劇情悶
唔係話唔信
但都要比人知道邊度爛邊個位有問題
打手論點解釋第2集就無錢請打手?
係咁上下水平
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞