九龍城寨好好睇? 究竟我係咪入錯戲院睇錯戲?

560 回覆
264 Like 990 Dislike
獨醒撚都信,你真係on撚79 ,溝女扑嘢駛唔駛問人意見?
尋秦記本身就係一套穿越故事, 同回到未來一樣, 所有奇怪/意想不到的情節都係因為穿越而來, 唔係古裝本來的
無論物件定對白, 都係因為未來果個帶來影響, 正如項少龍可以係古代講現代說話, 因為呢個係佢現代的習慣, 但相對古代人唔會突然講去食自助餐, 去打機呢D, 唔會無啦啦係枱面有樽裝飲品, 呢D係無可能的, 古代就有古代的「規範」
咩情況先會大家你眼望我眼
到底你有冇出過街

呢啲爛片post一定係咁撚誇張嘅格式
睇到訓著

港產片弊病 一係就冇野想表達 90分中完

就算叻仔比你120分中 劇本都係支持唔到個故事發展

個唔鹹唔淡講野男主角比人打甩咗隻牙代表啲乜 我依家都唔係好明

我淨係知個男主角周鳩圍跑 搵槍 囉

近幾年 最有記憶係無雙 (我知都係參考) 起碼我睇落去我唔覺得悶囉

美指還美指 拍攝還拍攝

但係sorry 智齒 講故事黎講都係垃圾
害左佢有之呀

打乜撚

撚識咩 😉

拍下台仔劇重岩佢啦
鄭保瑞d戲係咁
你唔buy佢個套style就唔岩睇
- 古天樂角色死撐林峯,就算同兄弟反目都不惜保護林峯,完全唔合理

- 林峯同佢個四人組兄弟兄弟情發展得好奇怪,總之唔自然,人物角色一味義氣,性格好單一,冇陰暗面

- 笑騎騎奸角又係為反派疑反派,總之癲佬一名,冇深度,好悶

-冇解釋點解全部人都係武林高手,打打吓變撚咗武俠世界,啲人全部無敵到可笑

-任賢齊角色太浪費,最尾人哋打咗一大輪,直至搞返出嚟都唔記得咗佢存在,根本呢個角色可有可無

-有冇咁啱林峯個角色就係入面就係一直以來要搵嘅仇人,有冇咁撚啱?林峯只係唔覺意行撚咗入去九龍城寨,做戲係咁做,不過真係好撚牽強

- 為咗講粗口而講粗口,成撚日有粗口,但係其實成套戲如果淨係講一兩句就已經好Powerful,但係佢哋選擇成日都攝一兩句粗口去話俾觀眾聽佢哋係識講粗口咁撚樣,好撚怪雞

讚吓先
✨九龍城寨場地氣氛係做到幾好睇,有嗰種污糟邋遢充滿電線嘅感覺,同埋嗰種四通八達迷宮嘅感覺,做得好

✨有好多地方拍得到嗰種喺入邊人生活嘅寫照,唔錯,大到你返嗰個年代一陣

✨九龍城寨係遠景做得好好,唔會覺得格格不入,3D立體做得好細緻

✨就算九龍城寨以外嘅地方都有嗰種嗰個年代嘅氣氛
樓主先係pr 睇下幾多人討論
炒起議題
Pin, 真係算中上
我過咗隔離睇高達
同「其實唔難」一樣

大收特旺嘅嘢,總係有啲連燈仔要做獨醒撚

證明自己係「獨具慧眼」嘅一個。
飯氣真係得一個位笑得出,就係我Ironman呀我,不過都只係笑左一笑。
呢套小說已經係港漫風格,武打一定係誇張。電影改得現實好多,係keep住少少氣功
你呢啲都叫影評?
個場真係幾靚 不過劇情
鄭中基邊幾套
天蠶變同天龍訣掛
金手指都係呢招
咁大家要小心周殷廷,佢呢排被連登吹奏最多
年少日記我覺得有d悶架,睇完會覺得幾沉,但佢嘅內容,睇一次都會記得,係會有反思嘅。
咁樣都算係一套好戲。
你睇過邊幾套啊
例如仲有咩舊戲用現代歌例子?冇人話舊歌新戲唔得
CHING, 連登好撚多MARKETING架,
個D垃圾POST你當見鬼算啦, 個D人渣收撚左錢咩都夠膽死.
真 一定有人屌 話港產片唔合理
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞