九龍城寨好好睇? 究竟我係咪入錯戲院睇錯戲?

560 回覆
264 Like 990 Dislike
1係垃圾
2因為1係垃圾唔會浪費時間睇
成套戲80年代夠膽死播首2021年嘅歌
真係一大敗筆邊個天才諗配呢首歌咁撚on9
條傻kai真係亂鳩咁講
淨係Lokman演技都好過入面個四兄弟是但一個啦
成套野未至於話武打癲峰,有幾多個打仔係入邊姐

係多打場無咩點悶既,唔算好過癮不過唔差
一早有優先場 同首映啦 識唔識架你
咪9up 啦,飯氣根本連電影都唔叫,呢套就真係入康城,真港產片
利申,睇撚左2次
同飯氣同lv已經係垃圾級別
同感,吹到上天,帶風向似「明日戰紀」,比錢嘅自己睇車啦😂😂
你去D小紅書睇吓D普通觀眾留言先啦一味帶風向
古仔投資,pr點會少吖
話飯戲2好睇果班仲撚大鑊
收錢開工啦,搵食啫唔犯法
又或者人人都係pr
講明就浸啦,做嘢做到咁覺
睇武打又會出槍嘅
聽完你講特登去望望,成堆吹奏緊劉俊謙
之前仲諗住去睇 依家比樓主講一講,都係考慮下先
有咩衝突80年代一早有槍啦
關咩事
大把新戲配舊歌做配樂啦
舊戲新歌又唔得
垃圾片都有人吹d打
例如呢?
古裝可以點創新法?
我都想學下
條友攝影台白卡阿叔黎 唔洗理佢
片尾還出乎意料地響起岑寧兒的〈風的形狀〉,鄭保瑞形容,身邊不少人都對他採用這首歌有所保留,「係咪應該揀首再舊啲?例如林子祥?」他卻說,2021 年創作這部電影,尤其寫林峯一角時,自己反覆聽著這首歌,「歌詞 go with the flow 的訊息好好,用豁達方法去擁抱變化,由佢吹啦,唔好強求,佢會吹你去一個地方,咪停低囉,攞本 passport 出來囉,做嘢囉,有錢又去第二度囉,我覺得好似林峯的角色。」

https://wavezinehk.com/2024/04/28/soicheang/
COPY漏左

把 2021 年面世的廣東歌,套進八十年代的城寨故事,觀眾難免浮想聯翩,鄭保瑞倒沒半點猶豫:「我唔係要你感受個年代,我要你感受成個精神:有啲嘢變,但有啲嘢你唔會變,生命唔好強求。呢個係〈風的形狀〉告訴我的,或者香港人的態度就係咁。」

「有啲嘢我們無法強求,當然曾經努力過,但努力後都無,咪諗方法行落去囉。」
尋秦記?
甚至西遊記都好多種玩法
周星馳、郭子健或者鄭保瑞嘅西遊記已經可以好唔同。
觸及嘅嘢亦都可以好modern,畢竟受眾係現代人嘛。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞