九龍城寨好好睇? 究竟我係咪入錯戲院睇錯戲?

560 回覆
264 Like 990 Dislike
以後講影評 可能貼票尾先 起碼真金白銀比左錢睇
唔係太多真真假假 影響真係想睇既人
一貫連登仔做法, 所有紅既都要反, 咁就可以做到獨醒撚
五毛有template出post
第一點係佢同郭富城都係兄弟黎,只係個時各為其主局住要死一個,林峯係佢個仔黎,當年都係古天樂送佢離開香港
第2,3點因為要跟大陸過審,正邪要分得好明顯
武力值原著呢啲本身就唔係現實向,如果你諗住當現實武打片睇一定會有落差,你當動漫睇就得,不過一啲都無講到佢地變強個過程係有啲問題,可能再加埋就太長
瘋醒撚咩都要屌

難得仲有人願意係香港搞電影用下新人都唔珍惜下
硬係要出黎柒 搵d無謂野黎屌 證明自己與眾不同

到時冇咩港產片 又會話港片已死balabala
你去拍啦 咁撚醒
你行步路既動作都合格過人
好同意任賢齊同粗口果段

初初睇預告以為任賢齊最撚好打 點知比林峰盲拳打死老師父
重要落水狗咁搵洪金寶 即刻冇哂霸氣

粗口黎講古天樂真係講得好格硬 尤其佢串吳允龍
問佢知唔知做緊乜撚野 好冇氣勢 為講而講咁款
其他人都還好 洪金寶一聽就知講開 好順口

其他point就各花入各眼 不過郭富城個角色反而重吸引d
風雲呢
呢套粗口大部份都好自然
齋講動作設計只可以話風格唔同

講武打演員甄子丹梗係最勁(洪金寶咁老唔計啦)
成套九龍城寨大部分演員都無武術底

但龍虎門係造型 美術 劇本etc都輸緊九條街
根本得樓主話香港top gun 武打癲峰 天花板
古天樂同任賢齊啲演技係咁上下啦
頭個半鐘幾好睇
尾個半個鐘俾王狗無敵金星星破壞晒
覺得冇吹到咁top
打鬥場面 畫面 場景 都係出色嘅
演員正常發揮 故事就合格
唔計打嘅場口林峯我都係覺得冇吹得咁出色
但劉俊謙真係好撚型
故事同編劇係一般冇咩特別, 當睇動作片囉, 所以算唔上神級
龍咁威
呢啲動作片 都係睇動作睇兄弟情
吹毛求疵做乜鳩
收皮啦屌你老母
古天樂嘅戲就係吹到仆街 前無古人後無來者
最後硬氣功多左
古仔死左之後走佬拍續集咪算
都好過飯氣攻心啦
仲有邊套,想睇下
套野古生擺明用佢個代既人棒班新人上位
續集冇左古生扮主角邊有人投資

搵其他大cast拍續集 咁啲後生幾時先做到主線
套戲故事係鳩啲,不過唔係重點

套戲古天樂係咪識剃鬚親子鑒定?見佢好似飲茶個場戲前面係咁交代

林峯點解咁好打?由初初打交收錢到打大佬中間無講過佢點進步,定係殺人王個仔設定就係天生最打得

無睇漫畫想知氣硬功點嚟?原本漫畫都係咁?

不過套戲個場景撘得幾靚,動作指導都幾好,起馬由頭打到尾。呢啲戲嘅風格場景(cyberpunk)+功夫啱鬼佬口味,入到康城單元,而好唔好睇就睇咩角度啦,我覺得套戲定位係商業打片,佢係交足貨有餘。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞