九龍城寨好好睇? 究竟我係咪入錯戲院睇錯戲?

560 回覆
264 Like 990 Dislike
個武指其實都半個香港人嚟
逢紅必反,越反越紅
劇本跟小說改編 你屌個setting做乜 我淨係睇佢地打都覺得好撚爽
老實講入場睇完 鍾意就係鍾意 唔鍾意就係唔鍾意
永遠都唔會說服到對方架啦
你屌黎有咩意思
咁係套套好睇咩
其實個武指係跟甄子丹出身
啱啱睇完,劇情大路主角打boss戲
無悶場同埋打戲幾緊湊
主角隊個選角無反感
要彈既純粹係武功個part
最後全部都不死人
但係如果本身角色係異能
咁每個人技能個刻畫又唔太突出
我係到完場先知
起碼套套好撚笑過飯氣攻心
成套戲勁大浸柒味
是但啦
要踩港點都有位入

連登大方向黎
武打片來講幾好睇
有讚㗎吊你
同毒舌爭十倍
依套野唔知啱唔啱架仔口味
應該啱
好似唔少㗎仔鍾意東洋魔窟
岩岩睇左,除左尾段有d 誇之外
成個節奏都幾快同緊密,無拖泥帶水,同埋凸顯到香港特色,幾好既港產片
一開始條友出場已經話牙痛
但一直無去睇醫生,直至俾人打甩左隻牙,正正就係佢痛果隻
想帶出命運總會為你安排左某D野,係要離開你就離開你,強留都無用
亦係好一貫銀河/銀河出嚟班導演想表達的其中一種命題/宿命論
功利主義者又點會明白咩係生死之交

以前D人無咩娛樂,跟人學返門手藝,或者學下功夫係好平常,你睇葉問時代,D拉車佬碼頭咕哩都拜師學下功夫,起碼俾人蝦都有還擊之力,果個正正係拳頭重要過智慧的年代

故事要點發生係作者決定,你眼中覺得巧合太巧合,但現實就唔可以咁巧合咩?六合彩都可以有人中,有咩巧合唔可以發生?現實唔係一條公式計算得哂,要出現就無人可以阻止到
天下一最叻請打手㗎啦
嗰時嗰套機械人片都吹到好勁㗎
試當真又唔使講啦,連登係大量打手
完全同意
劇本好撚垃圾
- 當年郭富城已經講笑話送埋個仔比古天樂,又係古天樂親手殺死佢,最後郭富城遺願係送佢老婆同仔出香港,後尾見返林峯佢又好打又勤力又老實一心淨係想整身份證留喺香港,古天樂又冇家庭,跟本已經當係佢係自己個仔嚟教。

- 十二少細個食白粉比古天樂救番;四仔應該之前撈黑跟住老婆比人賣走咗同埋自己毀容,跟住撈番正路,成日講「仆街黑社會」;信一就少啲背景。四個知道朱康推女人落街,所以去打獲佢,知大家都係「好人」,咁咪一齊。

- 王九咪為上位為錢,做到第二把交椅,都要比洪金寶串/打,最後洪金寶內傷,都唔等佢自然死,要去殺佢搶個位番嚟。本來九龍城寨係有古天樂維持平衡,有黃/毒但係大部份都係過正常生活嘅人,唔會話逼啲人吸毒做雞,所以林峯攞啲粉過嚟換錢先比佢打,但係王九搶咗城寨之後就一味製毒同想搞脫衣舞,最後仲有埋軍火同搞盂蘭晚會(應該係想收𡃁),雖然係典型反派,但係有動機有目的。

- 套戲都講到明係武打片㗎啦

- 任賢齊咪成套戲終極搞屎棍,成件事都係佢搞出嚟,點可有可冇。佢為咗同老婆仔女報仇,本來已經金盤洗手、收租過日子,都要出番嚟,去搵洪金寶話只要殺到林峯都咩都得,咁先比位洪金寶入。洪金寶入去嗰陣係得古天樂嘅人守住,虎哥嗰邊淨係十二少去,任賢齊啲人更加唔會去,所以古天樂先會輸到咁,冇林峯出現洪金寶唔會夠佢地三個加埋打,如果佢一路就夠抽咁一早就搶咗塊地番嚟啦。

- 林峯咁啱跑入城寨係巧合咁但係故事一定要咁㗎啦,唔通話佢偷渡落嚟冇身份證,啲人就介紹佢去城寨打工咩,咁係合理啲但邊有野睇。另外佢比過好多人收養,但係堅持留番個名冇改姓,講到廣東話,又一定要落嚟香港,又話一定唔做黑社會,可以猜測佢呀媽死前應該有同佢講過少少關於香港同佢呀爸嘅野。

- 點講粗口法個個都唔同嘅,粗口精粹就係冇意思但係你中意加隻字喺邊點講都得,有啲人講得順口啲,有啲冇咁順。

講返自己感想
反而覺得遠景好濛好假,睇多半秒就feel到係假,係睇到演員同前景係真,跟住後面係假嗰隻,飛機應該都係特效但係又冇咁假。實景真係搭出嚟嗰啲就幾有feel,最後加少少場景shot/日常生活shot收尾幾好。

冇睇trailer就入場,一開始兩個人打嗰陣都唔知一個係林峯,完全係配角衣著,由當年chok到宜家演偷渡客,幾意外。

林峯比起另外三個老咗少少,四兄弟感覺弱咗少少,不過算好戲。

講到個個主角都勁好打,又氣功,揸槍又下下打唔中,係少少出戲,不過諗番當年香港興功夫嗰陣啲故事都係咁。

王九個氣功可以保埋件衫,打完一輪又刀又鎚可以連衫都唔爛,演員本身有肌肉有身材應該好好利用埋。

古天樂死咗唔明點解要用鋸,啱啱死條屍唔會硬住,應該搬開佢隻手就得。同埋叉燒舖有木鋸得咁點解唔可以有埋鐵鍊同鎖,臨死鎖起個閘跟住吞鎖匙/扔出去,真係要斬咁攞豬肉刀都合理啲。

好多角色嘅背景都比較少,林峯作為主角偷渡時得一個scene,之前嘅野都係兩句帶過,信一完全冇提,虎哥/洪金寶都少。

三條友打輸王九之後,見番林峯又唔提佢有氣功,番去打嗰時都冇特別準備/應對,喺上到天台先好似醒起打佢唔死要諗計,咁樣送死法好難想像係黑社會接班人。

電單車車牌勁新。

最後龍捲風、風箏咁飛上去。

最後首歌幾出戲下,估唔到哩首歌竟然係會配落武打片。

全部演員都冇突登練番當年嘅口音同用字,聽落完完全全係宜家嘅用法,如果睇番當年今日/鏗鏘集嗰啲,其實2000年初已經明顯係聽到有分別,更何況係城寨時期(90左右?)。

少少彩蛋(唔太肯定)
王九比洪金寶煙頭辣親,已經留咗伏筆佢右邊耳係罩門,最後林峯咬佢右耳破咗佢功。

一開始林峯打完比洪金寶叫佢過嚟嗰下講咗名,所以佢嗰時應該已經去搵料睇下佢係咪占個仔。佢係有佢真身份證copy比任賢齊,應該真係幫佢整咗身份證,但係唔想比完佢之後佢可以走人,之後搵番佢就難。後來係知政府想收地,有利用價值先爆比任賢齊知。

古天樂一早已經叫林峯唔好喺城寨長住,搵到路就好走,但係後尾有講,喺城寨生活係唔需要身份證嘅,所以佢應該一早知林峯身份。無留意林峯幾時講,但係第一次見比佢打一定冇時間講,應該係講完名古天樂先會攞番啲粉幫佢還錢,之後仲一直留意佢,普通人攞袋粉入到去未必有林峯咁好照顧,又還錢又比閣樓又叉燒飯咁。
洪金寶唔係用煙頭辣佢右眼鏡咩
我覺得打鬥剪接太多
可能林峯 劉俊謙唔係武打出身
不過整體算唔錯
劇情係老土啲 但唔係on9劇情先
傻鳩
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞