九龍城寨好好睇? 究竟我係咪入錯戲院睇錯戲?

560 回覆
264 Like 990 Dislike
咁討論黎拓柒咩
而家電影宣傳成日過度吹捧,好考智商
飯氣2已經係一個好例子

九龍城寨係好睇,但網評係誇張咗,始終劇情有反駁
又未至於勁好睇,相對下「命案」印象深刻好多
嗰下好快睇唔清,但係應該掂到皮膚先會痛,眼鏡又遮咗好大忽,應該係右顴骨/耳附近
或者係我諗太多,戲入面好似有人講係因為吞咗塊刀尖,但係唔多合理,佢應該明知會冇事先吞,之前都有表演吞炭
佢嗰吓係俾林峰格硬逼佢吞
同埋佢金身要叫要叫:頂!
冇叫出唔到
個set絕對製作認真,所以畫面上好睇。復仇情節,ok啦。兄弟情部分只係講佢哋幾咁好兄弟,都無拍到啲咩實質嘢去prove。戲裡面中間至後段的打鬥係引人入勝嘅。

但係有時啲打鬥位實在太誇張,誇張到似唔可信 。睇一幕已經唔太ok,睇幾幕就變成笑話。夾硬用硬氣功帶過反派刀槍不入實在太兒戲。仲有最尾一幕「龍捲風」⋯ 咁都得?好似以前有新聞話俾雷劈都生勾勾無事,但如果拍出嚟就會好突兀。

好多時無拉拉喺啲正經場口(唔係輕鬆)加插笑位實在唔明點解。明明睇睇吓都ok,節奏情節都順,但係都要整個笑位俾你,等你抽離一下。為乜?

另外,劉俊謙演行蠱惑好無嗰種feel,同其他人硬係唔夾,每次佢出場都有少少出戲。
你睇下宜家大陸幾多票房先啦
如果唔好屌撚到飛天啦
大陸係早過5-1上
好有心機
Btw我自己覺得林峯誤打誤撞走入城寨
又咁啱係任賢齊要搵既人
呢到的確有少少怪
不過古天樂都講左 整撚定 咁我又覺得合理返
想講古天樂明知林峯出到去都會有身份證
但係洪金寶殺到埋嚟就叫林峯搭船返大陸先(我估可能求其掉走佢嘅話 只要佢留喺香港都會俾任賢齊啲𡃁劈)
但係林峯住咗喺城寨出面三個月 冇穿冇爛拎埋身份證 任賢齊都冇搵人殺鳩佢
照計任賢齊咁大粒應該搵人幫手殺就其實唔難
原本唔想入場,樓主咁樣一屌,即時引起興趣想入場睇下似邊套亞視劇。
設定嘅野都係自改
陳洛軍原著都唔係咁蠢
林峰喺難民營喎
成套嘢如果響冇睇過小說或者漫畫嘅人嘅立場去睇
成套嘢就其實唔差
但相反如果有睇小說或者漫畫嘅人會覺得係笑片
因為有好多地方都炒埋一碟去做
明明大老闆個人設係痴膠花白卡佬嘅定位放咗落王九到
呀柒明明少林七師兄 結果變咗做雙刀火雞

然後選角上面 明明劉俊謙成個人嘅人設最應該做十二少
結果變咗做藍信一 最慘係明明最靚仔嘅十二少變咗做胡子彤
最撚離譜係陳洛軍 明明青靚白淨 長毛MK變咗做
黑過舊炭又光頭嘅大陸仔
任賢齊比洪金寶lock住喺個籠度啦喎
咁多人認真答啲on9問題
佢個時代應該1986年, 今日有陳慧嫻“跳舞街”首歌
上連登係咁㗎啦,邊有個個好似師兄咁清醒喎

一向係sell佢c位
冇陳展鵬冇靈魂
難民營啲人應該仲惡過城寨
啲屌point好on9
呀占係佢兄弟,已經比佢被逼殺左,死前應承要照顧佢屋企人,點牽強?
個四個咁岩同年紀,都比龍哥義氣吸引左,對城寨有家既感覺
反派就係反派…無咩好講
解釋個到最鳩,你估睇緊小說呀?人地setting係咁好打就咁好打啦慢慢同你交代
有無咁岩最鳩
大把戲就係講緊世事就咁巧合
古天樂 都講左幾次 整撚定…

最後粗口費事答你
你自己一日都講百鳩幾句啦
套戲所有睇過嘅人都話好睇 樓主on9
佢都唔知講緊乜
雷神為放雷而放,Ironman 為飛而飛
其實依排有marketing 各方面做緊野谷緊套戲就一定架喇...無啦啦咁多yt 都講緊城寨太明顯...不過套戲0係搭景真係用心值得支持
好簡單唔使拗 請樓主講一齣佢認為好好睇的同類型片 等大家比較一下 如果講唔出 只反映樓主個人口味唔鐘意此類型片
果然逢紅必反, 睇來又破票房紀錄
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞