[26] 電單車討論區 (133)

1001 回覆
3 Like 1 Dislike

先撇除咗新手的技術未必可以同時協調到油門同離合
淨係計一出隻灣,你放極力子,條後胎未必咬地
真係隨時high/low side
重要未計條友,出灣俾油。死得仲快
新手揸緊單缸

不過基於油耗同熱力考慮
我暫時覺得之後最多都係換雙缸
完全唔會考慮四缸車
做咩仲係講安全問題
咪話咗認同唔安全
如果唔係一黎就屌ON9
而家覆呢啲咪就係高質回覆
有理有據先可以討論落去丫嘛
咁佢一直宣傳啲唔安全嘅意識,咁仲唔係戇鳩
我哋覺得唔安全
唔代表人哋真係唔安全嘛
即係賽車手可以120入呢隻彎
係賽車手都做到,好平常
但一般人做唔到
每個人標準、做法、諗法都唔同
唔可以用自己角度去代入人哋判斷

當然新手無能力判斷都係事實
可以,佢要死唔俾佢死咩
只不過多口指出,佢咁既渣法好危險
反正 我又唔會少舊肉
睇佢內文覺得都經驗豐富嘅
每個人都有自己覺得舒服嘅方法
啱用就吸收
唔啱用起碼都有個知字
話唔定將來用得著
因為樓上個師兄話「大cc要定住油用一半極力子拖住拖住嚟控制動力輸出,如果唔係有機會用力過猛」其實幾大力嘅車,定住最細最細啖油,頂多咪行到二十左右,均速唔會話質佢都入唔到街坊彎、用力過猛嘅唔知大家架車幾兇猛啦,如果大力到最細啖油都入唔到街坊彎架車應該揸唔到出街
其實同cc數無直接關係, 個人覺得主要係同gear ratio有關
舉例揸架R1, 1波gear ratio係超重(1波扭到紅區差唔多160km/h)
加埋R1副偈低轉係非常之唔順, 所以低速時吊極力子都算正常

但係有幾多人揸公升級supersport先得架 大部分車怠速自己行, 最多吊下腳掣咩街坊彎都過到啦
都唔知d 人有冇玩過1000cc
個個係到鳩up
落雨你地著咩鞋?
對鞋濕撚哂
最理想梗係
gore tex boot
再搵雨褲套撚住
我自己買2手車,都會傾向買原裝車,因為前人改落d 咩我唔知,驚有排執。25r尚算新款,太平我先驚伏,我諗5萬頭4萬尾都算合理
天氣太熱, 入面都係濕.....
因為熱而濕就無辦法啦
我最近都諗緊插部掛腰風扇揸車
有冇清放XMAX? 最好低咪低手
想請教一下各位有冇電單車清碳既習慣?
平時會用邊款添加劑
突然間諗諗下我揸左2年幾都未用過 近排覺得啲油耗大左
每兩個禮拜大大力轟佢一轉順便當練吓手車
電噴剩入貴油
當平時行車就清碳
行化油見積碳就噴野洗
電油入面本身就一大埋添加劑
邊有咁多積碳比你清
唔放心就兩三個月入一兩次靚油
其實低速難揸同engine brake有關
未揸過大cc+高壓縮比+坐姿勁戰鬥嘅車係唔會明
低速你唔摸住個離合就揸唔到嘅感覺
只要時速低於30不論直立定傾斜都扯哂哮咁
你唔半離合點揸
保守啲就立直架車半離合打龍頭妹過去
藝高人膽大咪半離合落傾角去
不論咩情況低於30km/h就係要半離合
本身離合器控制就係電單車好重要嘅一環
但勁多人話唔掂得,傻的嗎?
至於開油+後煞咪癲啦
高速彎高手的話就可以玩下個後煞收線
低速彎一唔小心踩到死火/鎖碌即刻收皮
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞