[26] 電單車討論區 (133)

881 回覆
3 Like 1 Dislike
聽過最嘈都係SC project 離遠都想踢佢落車
唔多唔少都有D幫助
假設所有46司機都唔擰頭
咁你改左喉, 變相佢真係會留意到係有部車係隔離 (聽聲正常應該識判斷係左/右邊)
其實換SC 蠍子 無咩關係
主要係睇你條喉形狀, 即係長管or 罐頭 (直出計)
sc 都有出長喉款
AR就一律罐頭款, 肯定係好嘈
當然仲有你部車係單缸/雙缸/三缸/四缸
聽過最嘈都係雙缸配SC 罐頭喉
係街尾都聽到街頭過緊黎
本身雙缸D 聲都唔多好聽
聽過最嘈係25R SC project 罐頭冇DB killer
時速六七十萬鳩幾轉 F1咁
嘈撚到拆天
cls睇字都幻想到,耳鳴級喉聲嚟
老實講,25r 可以俾你扭下高轉加速,又唔會超速得好犀利,係一個唔錯嘅體驗 利申:揸緊 原裝喉
SC project
就係唔擰有聲先會擰 繁忙時間有聲安心好多
最多夜晚裝番個塞 都係扭一口螺絲
哩部嘢蠍子有出隻JMCA版有埋催化嘅全梳,好靜
無催化直出就我覺得,底出喉吉川都唔夠Over Racing/Moriwaki嘈,但都一概好L嘈
蠍得長喉無咁嘈
直出嘅,睇你中間塞到幾多消音棉落去
(假設唔落滅聲器

仲有如果條喉有返咁上下年紀
入面應該會係咁

事實上
私家車閂哂窗
聽到都好細聲
唔會用喉聲黎做判斷標準

另外,其實每部電單車都有咹...
其實我搭巴士有26改裝喉經過都會留意
如果司機想轉線 聽到有喉聲愈黎愈近都會留意下啦
唔可以話完全無用
名就叫db killer
但就算裝咗咪又係嘈

唔喺佢眼尾範圍內
唔擰就係唔擰架啦
點會用條命去博佢擰唔擰頭
如果覺得有條炸街喉就「安心」
真係隨時出事
其實你心入面都認同無用
但你唔想承認
所以不斷強調唔係「完全」無用

26喺後面上緊黎嘅情況
我認為頭燈重要啲
當然炸住街咁上黎都得
呢個算係超遠距離唯一比前車知嘅途徑

但代價係擾民
我係認同有用囉
依家假設司機條頸硬化唔識擰頭,想轉線
咁岩後面有車上緊黎
一定係有聲音愈黎愈近先會有所警覺
如果揸電車唔為意都可能轉線撞左

但你話係唔係有響喉=唔會有大意既46司機出意外?
呢個唔一定,佢要硬cut唔留意就唔留意
所以我先話響喉唔係話完全無用,都有一定既作用
我見台仔有d 鋪頭會幫人rebuild 條喉
包括整過d 消音棉
Zx-25r吉川r11車主
停車場著車果下已經嘈到仆街
係呀,台灣好常見
但唔知點解香港啲26車房好少見
上圖就係rebuild 完
我覺得聲係好左嘅

總之就將啲玻璃纖維幹佢娘塞爆
的確喺呢個情況下
係響喉唯二有作用嘅處境
(另一個係落場比賽)
你講得無錯

但始終我哋無殼包住
我哋自己留意四面八方先係最可靠
當你對條喉開始有信賴而炸住街爬頭
其實即係相信緊其他司機聽到而且留意到
現實上咁係將自己條命交緊比人
冒緊一次又一次嘅風險
揸26 如果靠響喉就以為有其他司機留意呢d 諗法大錯特錯
主力防衛性駕駛 留意前車個頭碌方向 車身動態 唔好同隔離線拍跳等等
就算雙線單白,前面無車
隔離線排晒隊都唔好諗住100%安全啦
因為有d 司機會cut 雙白
響喉只係比攝影師準備好佢哋嘅相機
如果識得rebuild條喉
我覺得係香港有得做呢門生意
班要俾人聽到炸街撚,十幾樓都聽到,記得keep原廠喉,收信驗車時換
我覺得唔係無用,但係唔好靠佢,亦無必要為咗安全換喉應該係兩個唔同討論嚟
應該為咗型、為咗減重、為咗高轉順啲、為咗過癮而改先係正確態度
揸車要安全,都係乖乖地專心揸車,同所有人同車保持距離,該快時快該慢時慢,咁就平安返屋企啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞